25 mai, Ziua Internațională a Copilului Dispărut - Acţiuni preventive la Oradea
În perioada 24 - 25 mai polițiștii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor au organizat o serie de activităţi preventive, menite să marcheze Ziua Internaţională a Copilului Dispărut - 25 mai.
Sensibilizarea elevilor, părinţilor, profesorilor şi opiniei publice în legătură cu dispariţiile voluntare în rândul copiilor şi conştientizarea populaţiei reprezintă obiectivele principale ale activităţilor care au fost desfăşurate în acest context. Poliţiştii de prevenire bihoreni, împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Jandarmi Bihor, ai Centrului Regional Oradea - Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane și ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Oradea, partenerii de campanie ai polițiștilor bihoreni, au organizat întâlniri în aer liber cu elevi, părinți şi profesori orădeni, ocazie cu care au fost prezentate recomandări adecvate, pe categorii de vârstă, au fost distribuite materiale cu caracter de informare şi mesaje preventive şi de sensibilizare. Acțiunile preventive au fost derulate în Parcul I. C. Brătianu, în Parcul Salca și în Parcul Lotus din municipiul Oradea, iar temele abordate au vizat părăsirea voluntară a domiciliului de către minori, paşi de urmat în cazul dispariţiei copilului de acasă, ce trebuie să ştie copiii pentru a fi pregătiţi în cazul în care se rătăcesc sau se pierd, atitudinea pe care trebuie să o adopte în prezența necunoscuților, care sunt consecințele plecării voluntare, fiind acordate recomandări părinților, pentru a preveni plecarea copiilor de acasă. Totodată, elevii prezenți la aceste activități le-au împărtășit polițiștilor părerile lor referitoare la motivele care i-ar determina pe unii copii să plece de acasă.
Sfaturi pentru părinţi
Poliţiştii bihoreni vin cu mai multe recomandări adresate părinţilor. Astfel: învață-ți copilul să nu intre în discuție cu persoane străine; să nu accepte bunuri, cadouri sau dulciuri de la persoane pe care nu le cunoaște; să nu însoţească persoane necunoscute, indiferent de locul unde este invitat copilul, mai ales dacă locul respectiv este neiluminat, dosit. Nu da copilului sume mari de bani sau obiecte de valoare, cum ar fi telefonul mobil, bijuterii. Dacă totuşi este neapărat să le poarte, spune-i să nu le ţină la vedere. Învaţă-ţi copilul să nu invite persoane necunoscute în locuinţă sau să nu le permită accesul atunci când acele persoane solicită. Pe timpul nopţii, nu-ţi lăsa copilul nesupravegheat pe stradă sau nu-l trimite la cumpărături. Spune-i că la terminarea orelor de curs să nu se întoarcă niciodată singur de la şcoală, ci în grup împreună cu alţi colegi, sau să nu folosească drumuri neiluminate sau dosnice. Învaţă-l adresa, numărul de telefon şi numele şi prenumele părinţilor; să spună întotdeauna părinţilor unde şi cu cine pleacă; să ceară voie părinţilor dacă vrea să plece undeva după ore; să nu deschidă uşa dacă este singur acasă şi nu aşteptă pe nimeni. Acţionează imediat dacă crezi că ţi-a dispărut copilul. Dacă copilul tău lipseşte de acasă, caută în casă, verificând dulapurile, sub paturi, debaralele, pivniţe, subsoluri, sau în oricare alte locuri, unde copilul tău s-ar putea ascunde sau ar putea cădea. Dacă a dispărut în timp ce vă aflaţi într-un magazin, anunţă agentul de pază al magazinului respectiv şi chiar personalul magazinului. Apoi, imediat, anunţă cea mai apropiată unitate de poliție sau sună la numărul de urgență 112. Când sesizezi evenimentul la Poliție, comunică numele copilului, data de naştere, înălţimea, greutatea sau oricare alte elemente sau semne particulare de natură să ajute la identificarea de urgenţă a copilului. Anunţă de asemenea, momentul în care ai constatat dispariţia.
Nu uita!
Câteva secunde din viaţa ta şi un gram de atenţie în plus pot salva viaţa unui copil. Accesează pagina www.politiaromana.ro, secţiunea copii dispăruţi pentru detalii și fotografii. Priveşte cu atenţie și chipurile copiilor pe lângă care treci pe stradă! Priveşte feţele copiilor singuri care trec pe lângă tine. Opreşte-te lângă ei, întreabă-i cum îi cheamă şi ce caută pe stradă. Apelează gratuit 112 - Apelul Unic de Urgenţă, dacă ai văzut aceşti copii!
Comentarii
Nu există nici un comentariu.