La Oradea, a avut loc evenimentul de lansare a proiectului „Clean Energy for a Bright Future”, 2019/107407, finanțat cu sprijinul granturilor acordate prin mecanismul financiar norvegian 2014-2021, în cadrul „Programului de Energie din România”.

Conferința de lansare s-a desfășurat online, pe platforma Zoom, vineri, 26 februarie, și a fost organizată de către conducerea Societății de binefacere „Don Orione” din Oradea, în calitate de beneficiar al proiectului.

Coordonatorul evenimentului a fost Martin Peter Miheller, manager în cadrul Societății de binefacere „Don Orione” din Oradea și manager al proiectului.

Potrivit acestuia, obiectivul general al proiectului are în vedere creșterea eficienței energetice prin utilizarea energiei solare ca energie regenerabilă.

„Intenționăm să construim două centrale/stații fotovoltaice (una în Oradea și una în satul Zece Hotare, comuna Șuncuiuș), astfel încât să putem folosi energia solară ca o resursă alternativă pentru utilitățile zilnice și să beneficiem de o sursă stabilă de energie, care are, în același timp, un impact extrem de redus asupra mediului. În cazul orașului Oradea, centrala fotovoltaică va fi construită la Liceul Don Orione, iar în cazul satului Zece Hotare, această centrală va fi construită la Refugiul turistic pe care organizația noastră îl deține. Pe termen mediu, investiția în panouri solare pentru uz propriu va alinia organizația noastră la alți actori locali pentru care protecția mediului este la fel de importantă”, a subliniat Martin Miheller, adăugând că problema protecției mediului a devenit o nevoie reală și urgentă în societate.

„Ne-am asumat responsabilitatea administrării unui liceu mare în Oradea (cu 730 de copii, 64 de profesori și personal nedidactic) și a unui Refugiu turistic, recent finalizat printr-un alt proiect cu finanțare europeană transfrontalieră de data aceasta, într-o zonă protejată Natura 2000, în satul Zece Hotare (o clădire turistică cu acces gratuit pentru aproape 1.000 de turiști/an). Aceasta înseamnă că ne străduim să asigurăm o infrastructură adecvată și accesul la utilități. Grupurile țintă pe care noi le avem în vedere sunt formate mai ales din copii, tineri și chiar familii, cu toții având nevoie de un mediu mai curat și mai sigur, astfel încât să poată crește sănătos”, a spus și președintele Societății de binefacere Don Orione, Valeriano Giacomelli. Cu cât soluțiile pentru utilități sunt mai verzi și mai curate, cu atât reușita transmiterii unui mediu curat și stabil către generațiile viitoare va fi mai mare.

„Utilizarea resurselor alternative pentru utilitățile zilnice a devenit o soluție viabilă pentru nevoia noastră de a avea o sursă stabilă de energie, care are, în același timp, un impact extrem de redus asupra mediului. Pentru a satisface această nevoie, am ales să promovăm energia solară, deoarece are cel mai mic impact negativ asupra mediului în comparație cu orice altă sursă de energie. Nu produce gaze cu efect de seră și nu poluează apa, solul sau aerul. Complementar, alegerea panourilor solare ca energie regenerabilă din alte surse de producere a energiei electrice devine o modalitate de a comunica un mesaj relevant grupurilor noastre țintă și comunității, în special acela de a proteja mediul înconjurător prin utilizarea resurselor alternative pentru producerea de energie”, a concluzionat Martin Miheller.

Proiectul este finanțat cu sprijinul granturilor acordate prin mecanismul financiar norvegian 2014-2021, în cadrul „Programului de Energie din România”, Domeniu de interes: Energie regenerabilă, Schema de granturi mici - SGS - 1: „Energie  hidroelectrică, geotermală și alte surse de energie regenerabilă pentru IMM -uri și ONG -uri”. Contractul se va încheia la data de 31 mai 2021. Bugetul total al proiectului este de 111.000 euro, din care 99.900 reprezintă finanțarea primită din partea mecanismului financiar norvegian.