Îndrăgita cântăreaţă de muzică populară Elvira Lerințiu a încetat din viață miercuri, 4 ianuarie, la vârsta de 72 de ani, în urma unei boli nemiloase. În topul interpreţilor de muzică populară bihoreană, artista era o prezenţă discretă, dar remarcabilă.

 

S-a născut în 27 august 1944, în comuna Tulca, iar peste 18 ani, avea să-şi înceapă o carieră muzicală de excepţie. Vocea a moştenit-o, în special, de la tatăl său, Ioan, care deşi era grădinar, avea o voce clară de bariton. Destinul său muzical a fost hotărât în urma unui anunţ în cotidianul Crişana, din anul 1963, care publica un anunţ pentru ocuparea unor posturi de solişti de muzică populară la Filarmonica de Stat din Oradea. Pe ascuns, a venit la Oradea, a participat la audiţie, dar nu a fost selectată, neavând încă 18 ani împliniţi. În schimb, din comisie făcea parte Silvia Pop de Popa, directorul Şcolii Populare de Artă, care i-a recomandat Elvirei Lerinţiu să urmeze cursurile acestei instituţii. Prima apariţie TV a fost la televiziunea naţională, în ajunul Crăciunului din anul 1966. În 1977, a urmat prima înregistrare la Radio România a primelor cântece. Din 1963, începe colaborarea cu Filarmonica din Oradea, apoi din 1970 până în 1978 este angajata acestei instituţii, după care până în 1989 va deveni din nou colaborator. Totodată, va menţine colaborări şi cu Ansamblul „Nuntaşii Bihorului” şi Aşezămintele de pe lângă Casa de Creaţie. De-a lungul celor cinci decenii de activitate, artista bihoreană s-a preocupat să-şi realizeze un repertoriu propriu, care să-i poarte amprenta unică.

De-a lungul vieţii a fost recompensată cu distincţii speciale. În 1969, împreună cu Ansamblul „Nuntaşii Bihorului” a obţinut medalia de aur la a XI-a ediţie a Festivalului naţional din Republica Democrată Germană, iar în 1973 obţine medalia Meritul Cultural clasa I. Totodată, prin grija lui Mircea Bradu, pe atunci directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Bihor, Ministerul de Cultură îi acordă Elvirei Lerinţiu şi o Diplomă de Excelenţă.

Menționăm că în urmă cu doi ani, pentru a marca cele cinci decenii de activitate, dar şi împlinirea a 70 de ani de viaţă, chiar pe 27 august, în cinstea marii artiste, Rock Filarmonica Oradea a organizat, la Casa de Cultură a Sindicatelor, un spectacol aniversar, ocazie cu care artista a fost înconjurată şi celebrată atât de artiştii bihoreni, cât şi de cei din ţară. Elvira Lerinţiu era una din cele mai bune cântăreţe de romanţe din România.

Dumnezeu s-o ierte și s-o odihnească!