Copiii foștilor deținuți politic, ai deportaților, ai strămutaților, ai celor cu domiciliu obligatoriu, ai prizonierilor de război vor primi idemnizații potrivit Legii 232/2020.

Iuliu Papp, președintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politic din România Bihor (AFDPR) - Filiala Bihor, anunță, printr-un comunicat de presă, că: „în urma intrării în vigoare a Legii 232/2020, ca modificare și completare a Legii 118/1990, copiii foștilor deținuți politic, a deportaților, a prizonierilor de război, a strămutaților, ai celor care au avut domiciliu obligatoriu, care au fost internați în spitale psihatrice din motive politice, au dreptul la o indemnizație lunară care se calculează în funcție de anii de detenție sau a anilor de strămutare, deportare sau prizonierat a părintelui”.

AFDPR Bihor vine în sprijinul celor vizați prin mai multe căi: în perioada următoare, biroul va fi deschis pentru public de două ori pe săptămână, luni și miercuri, înainte de masă, de la orele 9.30, la 12.30. Totodată, răspunde la numărul de telefon 0754-816.349, în fiecare zi, până la orele 16.00, respectiv la e-mailul afdprbihor@gmail.com.

„Vom lucra strâns și cu o firmă de avocatură, care este dispusă să ajute copiii foștilor deținuți politic fără a plăti decât un onorariu de succes, dacă va fi cazul”, menționează Iuliu Papp.

Potrivit acestuia, AFDPR Bihor „își pune la punct” arhiva, astfel încât să pună la dispoziție cât mai ușor deciziile necesare depunerii dosarelor la AJPIS Bihor (Agenția Județeană de Plăți și Îndemnizații Sociale).  „Dacă este necesar, vă ajutăm și la completarea cererilor, respectiv întocmirea dosarului. De asemenea, dosarele prizonierilor trimiși în URSS sunt tot la sediul nostru din Cetate corpul i”, mai transmite Iuliu Papp.

Președintele AFDPR Bihor mai anunță că au fost achiziționate primele echipamente necesare prelucrării operative a solicitărilor venite din partea beneficiarilor Legii nr.232/2020.

„Am făcut, astfel, primii pași spre digitalizarea completă a arhivei deținute de noi, cu scopul de a preîntâmpina distrugerea documentelor vechi și extragerea mult mai facilă a datelor conținute în acestea”, subliniază acesta.

Iuliu Papp speră ca prin aceste acțiuni să poată veni în sprijinul cât mai multor familii care au avut de suferit în regimul comunist.

„De asemenea, îi invităm și pe copiii foștilor deținuți politic să treacă pe la sediul nostru sau să ne contacteze prin e-mail, pentru că dorim să avem o evidență și date de contact, întrucât sperăm să putem înfăptui câteva proiecte care să păstreze vie memoria rezistenței anticomuniste. Considerăm că avem o datorie morală față de cei care s-au opus eroic instaurării unei societăți bazate pe ură și prin care se dorea desființarea oricărei urme de morale creștine, rol care ne revine si nouă acum”, mai transmite președintele AFDPR Bihor.