Ziua Internațională a Asistenților Medicali a oferit cadrul pentru conferința de închidere a proiectului finanțat de Uniunea Europeană, intitulat „Dezvoltarea serviciilor sociale de îngrijire la domiciliu destinate persoanelor vârstnice a Asociației Caritas Catolica”, joi, 12 mai, la Palatul Episcopal Romano-Catolic din Oradea.

În cadrul proiectului de trei ani, au fost instruiți 15 asistenți medicali și au fost tratați gratuit peste 200 de pacienți la 6 puncte de lucru în județul Bihor și în localitățile arondate. Pe lângă oficialitățile invitate, au fost prezenți la eveniment mai mulți pacienți care au reușit să-și treacă gradul de vulnerabilitate datorită asistenței medicale și sociale primite în cadrul programului, iar starea lor de sănătate s-a îmbunătățit pe termen lung.

La conferința de închidere, părintele József Rajna, directorul general al Asociației Caritas Catolica, i-a întâmpinat pe cei prezenți, subliniind că vizitarea și îngrijirea bolnavilor este de o importanță majoră în tradiția creștină, care constituie, de asemenea, baza valorilor organizației Caritas.

„În acest spirit, a fost conceput proiectul european și, tot în acest spirit, colegii noștri au lucrat cu pacienții în fiecare zi, cărora aș dori să le mulțumesc”, a subliniat părintele József Rajna.

Ca o continuare a ideii, preasfințitul László Böcskei, episcopul diecezan romano-catolic de Oradea, a atras atenția asupra faptului că, deși aceasta este o conferință de închidere a proiectului, totuși nu înseamnă o finalizare, deoarece Caritas continuă să depună eforturi pentru a continua îngrijirea bolnavilor și, în special, a celor nevoiași, pentru care proiectul UE a oferit un cadru profesional, logistic și financiar excelent timp de 3 ani.

„Prin astfel de inițiative ale organizației Caritas, se manifestă de fapt Biserica vie, unde nimeni nu se simte singur și unde viața ecleziastică devine un dar pentru toți. În ciuda tuturor provocărilor cu care ne confruntăm în viața noastră de zi cu zi ca oameni, trebuie să ajungem în punctul în care putem spune că această lume este un loc bun în care merită să trăim. Iar acest lucru nu se poate realiza doar decât dacă suntem atenți unii la alții și fiecare trăiește în așa fel încât să-și poată păstra demnitatea umană”, a menționat episcopul.

În continuare, managerul de proiect, Hortenzia Nagy, a descris activitățile desfășurate în cadrul proiectului, de la formarea asistenților medicali la informarea rudelor, la lucrul efectiv cu pacienții. După cum a arătat aceasta, în locul celor 180 de pacienți prevăzuți în proiectul inițial, 223 de persoane au fost tratate gratuit în cadrul proiectului, iar 118 dintre acestea au prezentat îmbunătățiri de durată și, prin urmare, și-au depășit așa-numitul grad de vulnerabilitate. Angajații Caritas au reușit să facă acest lucru peste numărul de pacienți pe care l-au avut deja în grijă înaintea proiectului. Asta înseamnă că numărul total de pacienți tratați a depășit 450 pe an, fiind cel mai mare număr de pacienți îngrijiți de Caritas Catolica de la înființarea serviciului de îngrijire la domiciliu.

Andrea Tóth, expertul grupurilor țintă și coordonatorul activității, a vorbit despre pachetele complexe de servicii pe care au beneficiat pacienții, care au inclus servicii medicale și sociale, precum și fizioterapie și recuperare medicală. În același timp, a prezentat mai multe povești de succes, și mărturii din partea unor beneficiari. Printre altele, un bărbat de 72 de ani din Margitta, care era un pacient imobilizat la pat, a reușit, datorită îngrijirii, să se ridice în picioare în câteva luni, devenind, astfel, autosuficient.

În cadrul conferinței de închidere, au mai luat cuvântul primarii comunei Sălacea, Béla Horváth, și Ioan Gligor, primarul din Oșorhei, care au relatat despre utilitatea serviciului de îngrijire în comunitățile locale și au asigurat Caritasul de intenția de colaborare și pe viitor. A mai luat cuvântul și invitatul special al evenimentului, Aliz Löx, prima care a înființat serviciul de îngrijire la domiciliu Caritas în Oradea, în urmă cu 25 de ani.

La finalul evenimentului, membrii echipei de îngrijitori au fost aplaudați de cei prezenți, iar apoi, sub conducerea episcopului László Böcskei, au vizitat expozițiile permanente ale Palatului Episcopal.

Tamás SZOMBATI-GILLE