Căsătoria - un moft, o tradiție sau un stil de viață?
Se apropie sărbătoarea de Valentine’s Day, adoptată și de țara noastră, cu întregul alai de evenimente, în special comerciale și mai puțin de educație privind adevărata semnificație a acestei zile.
Pentru a da o mai mare amploare și un farmec aparte acestei Zile a Îndrăgostiților, se organizează între tineri acele căsătorii de o zi, o oră sau un minut, denaturalizând adevărata valoare și responsabilitate a tainei căsătoriei.
Dar oare căsătoria este un moft, o tradiție, un stil de viață sau o joacă?
Căsătoria pare să aibă o definiţie uşor modificată în zilele noastre. Dacă până nu demult ni se părea absolut normal să nu concepem, să nu introducem prea multă teorie în acest mod de viaţă natural, astăzi, mentalităţile şi derapajele din plan moral nu mai permit o atitudine neutră. Şi în trecut unii aveau probleme cu definiţia căsătoriei, ca angajament de fidelitate faţă de o persoană de sex opus, până la sfârşitul vieţii.
Realitatea adulterului nu este o noutate a timpului nostru. Dacă răsfoim paginile de istorie ale omenirii, descoperim că societatea, pe alocuri, a luat unele măsuri de prevenire, de pedepsire a încălcării legământului căsătoriei, condamnând explicit adulterul şi orice atac la adresa demnităţii şi sexualităţii persoanei umane. Astăzi, aceste măsuri par concepții perimate, fiindcă mariajul de probă, concubinajul, a devenit un stil de viaţă, acceptat şi împărtăşit pretutindeni în „lumea civilizată”. De aceea, rata divorţului este în continuă creştere, iar căsătoria „tradiţională” pare învechită, sortită eşecului. O definiţie a căsătoriei este vitală în orice timp şi în orice loc. Vocaţia la viaţa de căsătorie este sădită în însăşi natura noastră, ne-o mărturiseşte Scriptura din primele pagini. Ea poate fi rezumată astfel: înainte de căsătorie, 1+1=2, iar după, 1+1=1.
Căsătoria este un angajament de fidelitate, care completează persoana umană şi o orientează spre scopul ultim, angajându-o şi faţă de posteritate prin procreare, naşterea, creşterea şi educarea copiilor.
Căsătoria este un contract inviolabil între un bărbat şi o femeie pe durata vieţii. Căsătoria este expresia socială a dovezii de iubire pe care o au două persoane de sex opus, una faţă de alta.
Căsătoria nu a fost şi nu trebuie să fie niciodată un moft; ea este o alegere liberă, asumată în faţa societăţii şi a lui Dumnezeu.
Iată câteva adevăruri simple, familiare, care trebuie susţinute o dată în plus, în zilele noastre, când ceea ce este frumos, curat ajunge să fie relativizat, compromis prin gesturi şi atitudini necugetate, alterate de o lipsă acută de educaţie morală sau religioasă. Nu ne putem eschiva din faţa unor asemenea legi de viaţă.
Fidelitatea conjugală presupune pregătire dinainte de căsătorie.
Stilul „Valentine’s Day”, a trăirii dragostei de moment, dăunează grav sănătăţii familiale şi sociale. A te angaja într-o relaţie de dragoste nu poate să se rezume numai la o dorință și provocare a corpului.
Căsătoria este o instituţie socială, fundamentală din toate timpurile. Dacă valorile ei sunt ignorate sau batjocorite, se ajunge la proliferarea unor comportamente şi stiluri de viaţă abuzive, distrugătoare, care lasă răni adânci pe termen lung.
De aceea, astăzi, proiectele menite să încurajeze cultivarea valorilor căsătoriei trebuie încurajate, susţinute, împărtăşite.
Campania „Săptămâna căsătoriei” este un prilej deosebit, unic pentru moment, prin care noi, membrii societăţii româneşti, ne putem angaja să celebrăm acest mod de viaţă, care ne-a asigurat existenţa până în prezent, şi care ne conduce nemijlocit spre viitor, care ne asigură, de fapt, viitorul.
„Săptămâna căsătoriei” se derulează în perioada 7-14 februarie, în fiecare an. Din cauza situației speciale, create de răspândirea virusului pandemiei, se recomandă ca acest eveniment să fie remarcat în familie, cu părinții, bunicii și copiii, pentru a pune un mare accent pe semnificația adevărată a căsătoriei. Aceasta pentru că în viață, căsătoria definește modul cum trăiești, cu cine trăiești și îți imparți bucuriile și necazurile, și mai ales cum îți crești și educi copiii, ca să ai o bătrânețe liniștită și fericită...
Miorița SĂTEANU
Cuvinte frumoase și cu profunzime spuse de o doamna minunata, un exemplu demn de urmat pentru noi toți. Multumim!