Tinerele din Centrul Social Candeo au primit vizita unei doamne care a reuşit să-şi schimbe destinul şi să îşi clădească un viitor prin forţele proprii. Cu o copilărie devastată de coşmarul abandonului într-un orfelinat din perioada comunistă, femeia a reuşit să se regăsească şi să devină o persoană independentă, în prezent fiind un om realizat.

         

Au depănat amintiri plăcute şi mai puţin plăcute din perioada de instituţionalizare în centrele de plasament, amintiri despre o copilărie marcată de revoltă şi neputinţă şi le-a îndemnat pe fete, indiferent de împrejurări, să îşi ia viaţa în propriile mâini, ele având şansa pe care dna Nicoleta nu a avut-o, să fie îndrumate şi sprijinite în acest sens.

De la vârsta de 3 ani a fost instituţionalizată, în urma decesului mamei şi a situaţiei precare în care se afla familia, la Centrul de plasament Beiuş, până la terminarea studiilor gimnaziale, moment în care a fost nevoită să aleagă între o şcoală profesională sau angajare, în acea perioadă neavând posibilitatea să urmeze cursurile liceale, lucru pe care ea şi l-ar fi dorit foarte mult. Îi plăcea să citească şi îşi ajuta colegii la efectuarea temelor. În urma încetării măsurii de plasament a fost nevoită să îşi găsească o soluţie locativă şi să îşi câştige singură existenţa: „Eu nu am avut şansa pe care voi o aveţi astăzi, o cameră a voastră, un loc al vostru, unde să fiţi sprijinite de asistenţii sociali”.

Centrul social cu destinaţie multifuncţională Candeo este o unitate de asistenţă socială destinată tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani (fete) care au părăsit sistemul de protecţie a copilului, nu au locuinţă şi nu dispun de mijloacele financiare necesare închirierii sau cumpărării unei locuinţe.

Centrul oferă găzduire pentru 36 de persoane şi dispune de dormitoare pentru maxim două persoane, grup sanitar cu duş, bucătărie comună pentru zece persoane şi spălătorie, dotate la standarde europene.

Serviciile oferite în cadrul Centrului au ca scop dobândirea deprinderilor pentru o viaţă independentă, abilităţi tehnice şi psihosociale care le va permite tinerelor să ducă o existenţă normală, fără a depinde de asistenţă din partea societăţii.

Astfel, Administraţia Socială Comunitara Oradea oferă tinerelor de aici găzduire pentru o perioadă de trei ani, informare/consiliere profesională, suport în găsirea unui loc de muncă, consiliere psiho-socială individuală, reintegrare socio-profesională, asistenţă juridică, sprijin și suport în vederea dezvoltării deprinderilor de viață independentă.

Prin angajaţii instituţiei care deservesc centrul, fetele învaţă ce înseamnă managementul şi siguranţa casei, noţiuni despre bani, economii, buget personal, învaţă să prepare hrana. Tot aici, dobândesc noţiuni despre dezvoltarea fizică şi emoţională armonioasă a tânărului prin igienă personală, stil de viaţă sănătos, sexualitate corectă şi deprinderi privitoare la planificarea carierei, angajare, luarea deciziilor şi pregătire prin studiu.