Competiție regională de baschet pentru copiii cu dizabilități - Câştigă-ţi un prieten special
Zeci de copii și tineri cu dizabilități din Oradea, județ, dar și din țară au participat la tradiționalul concurs sportiv organizat în cadrul proiectului educativ „Câştigă-ţi un prieten special”.
Este vorba despre Competiţia Regională de Baschet Special Olympics, abilităţi individuale, care s-a desfășurat ieri, 21 noiembrie, la Arena „Antonio Alexe”.
Proiectul educativ „Câştigă-ţi un prieten special”, coordonat de Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr. 1 Oradea a fost introdus în urma evaluării MEN în CAERI (Calendarul Activităților Educative Regionale şi Interjudețene). Proiectul se derulează în perioada martie - noiembrie 2019 şi cuprinde două Competiţii Regionale Special Olympics, organizate la Oradea cu sprijinul IŞJ Bihor și al Fundației Special Olympics România, după cum urmează: 23 mai, când a avut loc Competiţia Regională de Fotbal, Special Olympics, abilităţi individuale, și 21 noiembrie, Competiţia Regională de Baschet Special Olympics, abilităţi individuale.
„Scopul proiectului este dezvoltarea fizică şi mentală a copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi intelectuale şi fizice şi promovarea unui stil de viaţă sănătos prin participarea la Competiţiile Sportive Regionale Special Olympics, conform calendarului sportiv avizat de Fundaţia Special Olympics România”, anunță prof. Teodora Pantazi, directoarea CSEI Nr. 1 Oradea.
Potrivit acesteia, grupul ţintă căruia se adresează proiectul sunt copii şi tinerii cu dizabilităti intelectuale şi fizice (IQ mai mic de 70), cu vârste cuprinse între 8-21 ani, din nouă judeţe: Bihor, Cluj, Arad, Bistrița-Năsăud, Satu Mare, Sălaj, Caraș-Severin, Timiș și Hunedoara. Aceştia sunt elevi ai unor şcoli speciale, elevi integraţi sau tineri care frecventează diferite centre de zi, provenind atât din familii cât şi din centre de plasament/plasament familial.
„Premisa acestor competiţii nu este stimularea competitivităţii, ca în cazul sporturilor de performanţă, ci tocmai îmbunătăţirea stării de sănătate, dezvoltarea deprinderilor motrice de bază şi a calităţilor motrice, ca urmare a antrenamentelor propuse şi oferirea unor alternative sociale de petrecere a timpului liber, având ca finalitate creşterea stimei de sine și încrederii în forțele proprii, pe termen scurt şi integrarea activă în viaţa socio-profesională şi economică, pe termen lung”, menționează Teodora Pantazi.
La Competiţia Regională de Baschet, Special Olympics, care a avut loc joi, 21 noiembrie 2019, la Sala Sporturilor ,,Antonio Alexe” Oradea, începând cu ora 10.30, au participat 24 delegaţii formate din câte 3-6 copii/tineri cu cerinţe educative speciale și 2-4 profesori antrenori/coordonatori în total 118 participanți și 50 de profesori însoțitori din 9 județe: Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr. 1 Oradea, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă ,,Orizont” Oradea, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă „Orizont” structura Tileagd, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă ,,Cristal” Oradea, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă „Bonitas” Oradea, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr. 1 Popești, Lic. Tehnologic Special nr.1, Oradea, Lic. Tehnologic Special nr.1, Structura Salonta, Asociaţia Down Oradea, Asociația CES Oradea, Școala Gimnazială ,,A.Pop” Oșorhei, Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” Tinca, Liceul Greco-catolic ,,Iuliu Maniu” Oradea, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Cluj-Napoca, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă „Speranța” Zalău, Complexul de Servicii Sociale Jibou, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă ,,Rudolf Steiner” Hunedoara, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă ,,Rudolf Steiner” Hunedoara, structura Lupeni, Centrul Școlar de Educație Incluzivă ,,Constantin Pufan” Timișoara, Liceul Special „Sf. Maria” Arad, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Arad, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Satu Mare, Centrul Școlar de Educație Incluzivă ,,Aurora” Reșița și Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Bistrița.
Competiția de baschet a ajuns în acest an la ediția a XII-a, adunând cu fiecare ediție tot mai mulți participanți din școli speciale, școli integratoare și organizații din țară, prieteni vechi și noi, unii participanții fiind nelipsiți de la fiecare întrecere sportivă, alții concurând cu această ocazie pentru prima dată.
Startul competiției a fost dat de directoarea Centrului Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea, prof. Teodora Pantazi, care le-a urat bun venit participanților.
Câțiva dintre reprezentanții partenerilor, aflați în sală au fost invitați, de asemenea, să adreseze câteva cuvinte de încurajare participanților: prof. Claudiu Damian, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Petruț Drăgan, director executiv al Direcției Județene pentru Sport și Tineret și prof. Dan Peter, director al Palatului Copiilor și Elevilor Oradea.
Trupa de majorete a Centrului Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea a încurajat delegațiile să intre în scenă. Unul dintre cele mai elocvente momente privind amploarea competiției a fost defilarea delegațiilor pe legendara melodie „We are the champions”, când toate cele 24 de echipaje au făcut un tur de onoare al Arenei, însoțiți de studenții de la Kinetoterapie ai Universității din Oradea, purtând pancartele celor nouă județe participante: Bihor, Cluj, Arad, Bistrița-Năsăud, Satu Mare, Sălaj, Caraș-Severin, Timiș și Hunedoara.
După rostirea jurământului Special Olympics: „Vreau să câştig! Dar dacă nu pot câştiga, vreau să fiu brav în încercarea mea!”, de către Darius, unul dintre elevii clasei a VIII-a școlii organizatoare, studenții la Kinetoterapie le-au propus participanților câteva mișcări ritmice de încălzire, după care au început probele de concurs propriu-zise, două la număr: aruncarea la coș și driblingul mingii, probe de abilități individuale pentru elevii cu competențe motrice scăzute. La pauza dintre cele două probe, câțiva sportivi de la echipa de baschet CSM Oradea au jucat împreună cu elevii cu abilități ridicate din galerie un scurt meci demonstrativ și au făcut poze cu micii lor admiratori, oferindu-le o mare bucurie.
Toți participanții au fost câștigători, prin urmare toți au fost recompensați cu diplome, medalii și mici surprize dulci cu sprijinul unor sponsori generoși: Treira, Carrefour, Narcis Tomescu, Întreprinderea Individuală Drugaci Florin Marius.
Au fost alături de doamnele director ale școlii prof. Teodora Pantazi și prof. Silvia Ficuț la festivitatea de premiere: inspector pentru învățământul special și integrat, prof. Carmen Ilisie; inspector de educație fizică și sport, prof. Calin Hoțupan și inspector pentru managementul resurselor umane, prof. Horea Abrudan din partea Inspectoratului Școlar Județean Bihor și prof. univ. dr. Vasile Marcu de la Universitatea din Oradea, care au acordat diplomele și medaliile, primite cu mândrie de micii sportivi speciali.
Amfitrionii evenimentului au fost prof. psihopedagog Alina Cardoș, de la CSEI nr. 1 Oradea, și prof. de educație fizică și sport Alin Vașadi, de la Școala Gimnazială „Aurel Pop” Oșorhei, alături de mascota Leone, alias Anca Tirla, prof. educator la CSEI nr. 1 Oradea, care au făcut deliciul spectatorilor.
Atmosfera de sărbătoare creată la Oradea, buna dispoziție, bucuria copiilor și tinerilor cu cerințe educative speciale participanți, legăturile de colaborare dezvoltate de cadrele didactice și antrenorii care pregătesc acești elevi se constituie în motivația echipei de proiect, coordonată de prof. kinetoterapeut Adrian Omuț de a continua și crește an de an aceste competiții.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.