Direcţia de Asistenţă Socială Oradea, prin Serviciul Prevenirea Marginalizării Sociale, a marcat Ziua internațională a persoanelor fără adăpost, printr-o activitate socială care a avut loc luni, 11 octombrie, la sediul Adăpostului de Noapte.

 

Locatarii Adăpostului de Noapte (str. Gutenberg nr. 8) au fost pentru o zi în centrul atenției. Angajaţii DAS Oradea au pregătit pentru ei un mic eveniment, cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV 2, o întâlnire unde au primit o masă caldă și dulciuri, menite a le îndulci, pentru câteva momente, viața.

„Am petrecut împreună câteva ore, le-am ascultat poveștile de viață și i-am încurajat să lupte pentru visele lor, având parte de tot sprijinul nostru. De asemenea, i-am rugat să-i îndrepte spre Adăpostul de Noapte și pe ceilalți, mai puțin norocoși, care trăiesc sub cerul liber, în canale, pe străzi, sau în adăposturi improvizate, asigurându-i de faptul că pot beneficia de un adăpost cald și sigur, menit să-i ajute să depăşească această perioadă dificilă din viaţa lor”, transmit reprezentanții DAS Oradea.

Fiind începutul sezonului rece, aceștia reamintesc membrilor comunității locale că pot să anunțe despre zonele sau locațiile în care se adăpostesc persoane fără adăpost, expuse temperaturilor scăzute, la numărul de telefon al Dispeceratului Poliției Locale: 0259-969 sau la numărul de telefon non-stop 0359/466.666 al Adăpostului de Noapte.

Administraţia publică locală sprijină această categorie vulnerabilă prin asigurarea dreptului la asistenţă şi protecţie socială, protejarea şi promovarea drepturilor persoanelor beneficiare în ceea ce priveşte egalitatea de şanse şi tratament, participarea egală, autodeterminarea, autonomia şi demnitatea personală.

Adăpostul de Noapte este situat pe str. J. Gutenberg nr. 8 și are o capacitate de cazare de 71 de locuri. Direcția de Asistență Socială Oradea oferă cazare în cele două corpuri de clădire și cele șase containere din incinta adăpostului, dotate cu dușuri cu apă caldă și grupuri sanitare, atât pentru femei cât și pentru bărbați. De asemenea, persoanele cazate aici primesc haine curate, ceai cald și, nu în ultimul rând, sprijin pentru depășirea acestei perioade dificile din viața lor.

În Centrul Comunitar Gutenberg, situat la aceeași adresă, respectiv J. Gutenberg nr. 8, peste zi, oamenii străzii beneficiază de consiliere psihologică, suport în găsirea unui loc de muncă, sprijin pentru obținerea actelor de identitate și stare civilă și, nu în ultimul rând, se pot bucura de vizionarea unui film și de lecturarea unei cărți.