Dezbatere la Centrul Social Multifuncţional Nufărul - Cum să ne iubim bătrânii
Ziua mondială de conştientizare a abuzului faţă de vârstnici a fost marcată joi, 28 iunie, printr-o dezbatere interesantă organizată la Centrul Social Multifuncţional Nufărul, din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea.
La întâlnire au participat Arina Moș, directorul DAS Oradea, comisar şef Ioana Indrieş din cadrul Compartimentului de Prevenire a Criminalităţii, Poliţia Bihor, Carmen Dinescu, biolog în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, Ileana Puşcaş, reprezentant al Fundaţiei Lampas, şi Delia Pantea, de la Fundația Culturală de pe lângă Biblioteca Județeană „Gheorghe Şincai” Bihor.
În cadrul dezbaterii au fost prezentate efectele abuzului de orice fel faţă de vârstnici, acesta putându-se manifesta sub diverse forme, de la cele fizice la cele psihologice sau emoționale, sexuale sau financiare.
„Scopul acestei întâlniri este promovarea unei mai bune înțelegeri în ceea ce privește aceste abuzuri, gestionarea situațiilor în cauză, conştientizarea faptului că ele există şi că doar împreună, cei care înţelegem fenomenul, putem fi aproape de bunicii şi părinţii noştri, pentru a găsi soluţii concrete și a putea interveni cât mai repede în situaţii problematice. Suntem aici pentru că vrem să ajutăm, să sensibilizăm comunitatea, să tragem un semnal de alarmă şi să oferim suport familiei”, a spus Arina Moş, directorul DAS Oradea.
Persoanele vârstnice sunt mai vulnerabile în faţa escrocilor, pe fondul limitărilor fizice aduse de vârstă, al accesului redus la mijloacele moderne de comunicare şi al faptului că singurătatea le face să intre mai uşor în contact cu necunoscuţii.
Comisar şef Ioana Indrieş a adus în atenţia celor prezenţi rolul prevenţiei în diferite forme de infracţiuni, predilecte persoanelor vârstnice, dând ca exemplu, printre altele, metoda ,,Accidentul”.
La rândul său, Carmen Dinescu, de la DSP Bihor, a vorbit despre relațiile dintre generații, relații ce trebuie să se bazeze pe diplomație și respect reciproc.
De cele mai multe ori, persoanele în vârstă sunt criticate pentru că nu se adaptează cerințelor lumii moderne. În aceste condiții, Miorița Săteanu, cetăţean de onoare al municipiului Oradea şi membru al Parlamentului Seniorilor din România, a încercat, la întâlnirea de joi, să ofere câteva răspunsuri la întrebarea „Cum să ne iubim bătrânii?”, arătând că vârstnicii nu au pretenţii prea mari, ei doresc doar un strop de recunoştinţă, de dragoste şi preţuire.
„Trebuie să-i lăsăm să vorbească, să povestească, să trăiască între lucrurile pe care le îndrăgesc, să-i lăsăm să-şi spună părerea, să-i lăsăm să îmbătrânească frumos”, a spus Miorița Săteanu.
În final, a avut loc un frumos artistic, susţinut de profesoara Maria Matei, poeta Ioana Precup, Lorena şi Denisa Ghib, eleve la Şcoala Gimnazială nr.11 şi Sebastian Lupucz, elev la Colegiul Economic „Partenie Cosma”.
Inclus în proiectul internaţional „Cetăţeni activi la puterea a III-a”, evenimentul a fost organizat de Miorița Săteanu, în colaborare cu Direcția de Asistență Socială Oradea și Inspectoratul de Poliție al Județului Bihor.
Ziua mondială de conştientizare a abuzului faţă de vârstnici este marcată în fiecare an, la 15 iunie. Instituită de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, prin Rezoluţia 66/127, din 19 decembrie 2011, această zi reprezintă un bun prilej de manifestare, în mod deschis, împotriva oricăror forme de abuz sau de suferinţă provocate persoanelor vârstnice.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.