După accidente și tragedii care puteau fi evitate, bihorenii pot învăța gratuit - Cum poți salva o viață
Bihorenii care vor să învețe cum se acordă primul ajutor semenilor aflați în nevoie, sunt așteptați în primul weekend de după alegeri, pe 24 mai, la Oradea Arena. Evenimentul va fi gratuit, iar cei care doresc vor primi o diplomă de participare.
Intitulat „Vino în față să salvezi o viață”, evenimentul este organizat pentru prima dată în Oradea, iar organizatorii speră să strângă cât mai mulți participanți.
„Am pornit de la faptul că, de-a lungul timpului, la unele cazuri am întâlnit aparținători care au acordat primul ajutor până la sosirea noastră, dar și cazuri în care, dacă aparținătorii ar fi știut să acorde primul ajutor, pacienții ar fi avut șanse mai mari de supraviețuire. La asta se adaugă și accidentul din 11 februarie 2025, din Nufărul, în care cetățenii s-au implicat încercând să ajute, punând ambulanța răsturnată în accident înapoi pe roți, dar, neștiind ce să facă, au agravat starea asistentei aflate în autospecială. Aceste lucruri ne-au arătat că este nevoie de astfel de cursuri și am decis să ne mobilizăm”, a spus luni, într-o conferință de presă, managerul Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Bihor, Liciniu Venter, care a mai explicat că evenimentul va începe la ora 10.00, va avea două părți, una teoretică, în care participanții vor asista la o prezentare de resuscitare cardiopulmonară de bază (BLS) pentru adulți, copii și gravide, a unor tehnici de dezobstrucție a căilor aeriene la nou-născut, copil și adult, o prezentare a poziției laterale de siguranță a pacientului inconștient și a primului ajutor în caz de înec, electrocutare, convulsii, arsuri, reacții alergice. În cea de-a doua parte, cea practică, „în sală vor fi în jur de 40 de manechine, iar la fiecare va fi un medic sau un asistent care le va arăta participanților cum să facă resuscitare”, a mai spus Venter.
Directorul medical, dr. Sever Cornelius Negrini, a spus că SAJ Bihor a trimis invitații tuturor instituțiilor publice și companiilor din Parcul Industrial, că s-a făcut reclamă atât pe rețelele sociale, cât și prin deplasări în diferite locuri din oraș, în care s-a discutat cu orădenii și s-au împărțit fluturași.
„Scopul nostru este să ajutăm cât mai mulți oameni să învețe ce să facă în aceste cazuri. Gratuit”, a spus Negrini.
Reprezentanții SAJ Bihor au mulțumit Primăriei, care a oferit gratuit Oradea Arena, și angajaților care vor participa voluntar la eveniment. Vorbim despre aproximativ 200 de medici și asistenți, plus 50 de voluntari.
Cei care vor să primească diplomă de participare se pot înscrie, trimițând un e-mail la adresa contact@ema_sajbihor.ro.
Un alt eveniment prezentat la conferință a fost ediția a doua a „Extreme medical adventure”, care se va ține și în acest an, pe 30 august, la satul de vacanță Vârtop. „Anul trecut, evenimentul a fost axat pe traumă, dar anul acesta ne vom concentra pe resuscitare cardiopulmonară de bază (BLS), combinată cu noțiuni de Suport Vital Avansat (ALS). Scopul cursului este perfecționarea manevrelor de bază în resuscitare și o incursiune în Suportul Vital Avansat. Invitatul special va fi dr. Mihai Botea, șef lucrări la Universitatea din Oradea, medic primar ATI și medicină de urgență”, a spus Liciniu Venter, care a mai adăugat că anul trecut, la eveniment, au participat în jur de 400 de persoane, cărora li s-au adăugat alți 100 de turiști.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.