Începând cu luna iunie, timp de trei luni, Fundația Comunitară Oradea susține adaptarea şi integrarea refugiaţilor ucraineni în Bihor.

La începutul lunii iunie, fundația și-a asumat asigurarea spațiului necesar pentru acordarea de ajutoare umanitare și asistență refugiaților ucraineni. Odată cu necesitatea de a schimba locația Centrului de Primire și Asistență Refugiați Bihor (funcțional inițial în cadrul Oradea Shopping City), ONG-ul a reamenajat Centrul în cadrul Comuniteca, de la etajul 1, în incinta magazinului Crișul.

Începând cu data de 8 iunie, Centrul de Primire și Asistență Refugiați Bihor este deschis în cadrul Comuniteca, în incinta Crișul Shopping Center, la etajul 1, de luni până vineri, în intervalul 9.00-17.00. În cadrul Centrului, Fundația Comunitară Oradea oferă ajutoare umanitare ce constau în alimente și produse de igienă. 478 de pachete cu ajutoare umanitare au fost distribuite din 8 iunie și până la finalul lunii iulie. În acest interval, au fost înregistrate 1389 de persoane, dintre care 630 de înregistrați unici. Poveștile unor refugiați ucraineni au fost documentate de către Fundația Comunitară Oradea, iar experiențele Mariyei și Katerynei pot fi descoperite pe site-ul fundatiacomunitaraoradea.ro

Fundația Comunitară Oradea pune la dispoziția acestora și numărul unic de telefon 0359.456.123, la care pot obţine informații în limbile ucraineană sau rusă. Totodată, în cazul în care este nevoie, aceștia sunt direcționați spre autoritățile locale și județene.

În plus, pentru că ONG-ul își dorește să faciliteze și integrarea copiilor ucraineni în comunitatea de copii din județul Bihor, a făcut accesibile atelierele Comuniteca și celor mici. Ateliere educaționale de biologie, pictură, lego sau caligrafie și multe altele, toate gratuite, sunt accesibile începând cu luna iunie și până la finalul lunii august și micilor ucraineni. Comuniteca poate găzdui până la patru copii ucraineni/atelier. Aceștia pot fi înscriși la numărul unic al Centrului de Primire și Asistență Refugiați Bihor (0359.456.123). Un translator ucrainean facilitează participarea copiilor la ateliere.

Pentru a înțelege care a fost impactul războiului din Ucraina asupra refugiaților din perspectivă psihologică, Fundația Comunitară Oradea a cerut explicațiile avizate ale psihologului Simona Trip.

Inițiativa de integrare a refugiaților ucraineni prin diverse mijloace face parte din programul „Ajutor pentru Ucraina”, derulat de Fundația Comunitară Oradea prin trei arii principale de acțiune: comunicare, educație și coeziune socială. Centrul de Primire și Asistență Refugiați Bihor și întreaga activitate desfășurată în cadrul Comuniteca au loc în cadrul programului „Ajutor pentru Ucraina”, cu sprijinul financiar al Oxfam International, prin programul „Integration Program for Refugees”, coordonat la nivel național de Federația Fundațiilor Comunitare din România și implementat la nivel local de Fundațiile Comunitare.