Grav afectat în urma furtunii din 17 septembrie - Bihorul se pune pe picioare
Situat al doilea pe lista banilor trimiși de Guvern pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse de furtuni, județul Bihor începe să se pună pe picioare. Deși daunele resimțite au fost mai mari ca în alte zone, situația nu a fost bine primită de multe dintre județele din vestul țării, care consideră că Bihorul a fost avantajat.
Prefectul susține că a fost sunat de mai mulți jurnaliști din regiune și întrebat cum de județul a primit atât de mulți bani pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale, comparativ cu Timiș sau Cluj.
„Cred că cele mai mari pagube vor fi în Bihor, nu avem încă o analiză a daunelor totale. Peste 4 milioane din cei 8,7 milioane de lei se vor cheltui sigur pentru drumurile afectate. Am auzit tot felul de discuții, legat de faptul că noi, cei din Bihor, am fi fost avantajați în comparație cu Timiș sau cu alte județe care au avut situații asemănătoare. Banii se vor duce pe reparații la drumuri, spitale, biserici, școli și grădinițe, rețele de apă etc. Nu a fost nicio favorizare sau aranjament. Toate sumele trimise se cheltuiesc exclusiv pe aceste lucruri. Sumele necheltuite se întorc la bugetul de stat. Nu putem cheltui acei bani cum vrem noi, ci strict pe reparații. Sper ca în etapa a doua să primim o sumă de bani care să ne ajute. Au fost reparate 39 de case și multe gospodării sunt încă în lucru. Vreau să le mulțumesc reprezentanților instituțiilor, atât celor naționale, cât și județene și locale, pentru implicarea de care au dat dovadă”, a spus prefectul Ioan Mihaiu în cadrul Colegiului Prefectural de miercuri, 27 septembrie 2017.
Peste 36 de milioane de lei au fost alocate de Guvern la jumătatea lunii septembrie pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse de furtuni. Județul Bihor a fost al doilea pe listă, după Maramureș (9,46 milioane de lei), primind 8,728 milioane de lei, cu mult mai mult decât Aradul (4,9 milioane), Timișul (2,2 milioane) și Clujul (1,38 de milioane de lei).
Donaţii pentru cei afectaţi
De asemenea, Prefectura Bihor a anunţat, ieri, că, în urma apelului la implicare civică și voluntariat lansat de prefectul Ioan Mihaiu după furtuna din 17 septembrie, instituțiile publice s-au mobilizat pentru a veni în ajutorul celor afectați de calamități, fie prin donaţii, fie prin ajutor fizic. „S-au implicat în această acțiune benevolă angajații a peste 20 de instituții publice din județul Bihor, cu ajutorul acestora strângându-se fondurile necesare pentru repararea a peste 40 de gospodării din zonele mai grav afectate, precum Rieni, Lunca, Lazuri de Beiuș, Pietroasa, Drăgănești, Dumbrăvani, Buntești. Dorim să mulțumim pe această cale tuturor celor care au dat curs apelului de voluntariat lansat de prefectul județului Bihor. Apreciem faptul că nu au rămas indiferenți și că au ajutat financiar și/sau fizic persoanele afectate de calamități”, se menţionează într-un comunicat de presă al Instituţiei prefectului.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.