Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA) și-a stabilit, printre prioritățile sale, să închidă centrele rezidențiale clasice pentru protecția copilului și să transfere copiii din îngrijirea instituțională în servicii bazate în comunitate.

 

Scopul a fost de a furniza copiilor intervenții timpurii și preventive care le asigură dreptul lor de a crește într-un mediu familial, care să-i ajute să își atingă potențialul maxim și să își folosească pe deplin drepturile. În perioada 2016-2018, prin proiectul cod SIPOCA 2/MySmis, finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă, în colaborare cu Banca Mondială și UNICEF, ANPDCA a realizat o cercetare amplă a sistemului de protecție a copilului și a identificat centrele de tip clasic, care este necesar să fie închise, stabilindu-se și un set de criterii clare în acest sens (a rezultat o listă de 167 de centre de plasament la nivel național).

Conform documentului intitulat Raport descriptiv al studiului de diagnoză complexă a situației centrelor de plasament clasice și a nevoilor beneficiarilor acestora, elaborat de ANPDCA, recomandarea de închidere a centrelor clasice este stabilită pe baza mai multor criterii: vârsta copiilor (cu cât sunt mai mari copiii, cu atât mai puternice sunt efectele negative ale instituționalizării); numărul de copii care au nevoie de îngrijire și sprijin specializat (copiii mai vulnerabili); existența unor servicii rezidențiale alternative la îngrijirea în centre de plasament și a unor servicii destinate prevenirii separării copilului de familie – fie servicii pentru familia în care este reintegrat/integrat copilul sau servicii în cadrul sistemului public de protecție specială (în cazul în care reintegrarea/integrarea nu este posibilă); calitatea condițiilor materiale (condițiile de locuit nu sunt adaptate la nevoile copiilor din anumite centre) etc.

În concluzie, a rezultat faptul că Centrul de Plasament nr. 2 Oradea este necesar să fie închis și activitatea desfășurată să fie reanalizată și restructurată. În acest context, prin demersurile inițiate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, a fost încheiată o convenție de colaborare, aprobată de către Consiliul Județean Bihor, pentru închiderea Centrului de Plasament nr. 2 Oradea și construirea a două case de tip familial în localitățile Paleu și Oșorhei, fiecare cu o capacitate de 12 locuri.

Prin acest demers s-au identificat resursele pentru dezvoltarea sistemului de protecție a copilului prin înființarea a două case de tip familial, care oferă condiții mai apropiate de modelul familial și închiderea unui centru de tip clasic, de tip vechi, această acțiune fiind în concordanță cu diagnoza și recomandările făcute de ANDPDCA, precum și cu strategiile în domeniu asumate la nivel guvernamental: a Strategiei Naționale privind Promovarea Drepturilor Copiilor 2014-2020 și a Strategiei Naționale privind Incluziunea Socială și Reducerea Sărăciei 2015-2020.

Convenția este încheiată între Fundația Hope and Homes for Children România, Consiliul Județean Bihor, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, Asociația Filantropia Oradea, Parohia Ortodoxă Română Sf. Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir Oradea, Parohia Ortodoxă Română Sf. Anastasia și Sf. Petru Movilă Paleu, Parohia Ortodoxă Română Buna Vestire Oșorhei, Parohia Ortodoxă Română „Duminica Sf. Români, Sf. Dionisie Exiguul și Sf. Simion Stâlpnicul Sânmartin și are ca scop dezvoltarea capacității instituționale și modernizarea serviciilor sociale ale Direcției, pentru beneficiarii față de care s-a stabilit o măsură de protecție specială la Centrul de Plasament nr. 2 Oradea și pentru beneficiarii din alte servicii sociale, precum și dezvoltarea altor servicii sociale.