Proiectul „Integrarea prin sport a persoanelor cu dizabilități intelectuale”, implementat de Fundația Special Olimpics Romania continuă. Elevii de la Școala Gimnazială „Dacia” Oradea, clasa a II-a și clasa a VI-a au fost, de aceasta dată, partenerii „sportivilor speciali” de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr.1 Oradea și Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Cristal” Oradea.

Împreună, aceștia au parcurs un traseu aplicativ, s-au mișcat și au socializat, sprijinindu-se și încurajându-se reciproc.

„Obiectivul principal al acestui proiect este, după cum îi spune și numele, integrarea prin sport a copiilor speciali. Chiar dacă uneori, intelectual, ei fac față mai greu provocărilor, dezvoltarea lor motrică poate să nu fie afectată, ceea ce le permite să se simtă valorizați, pe poziții de egalitate, pe parcursul unor astfel de activități. Iar dacă, totuși, apar dificultăți, rolul partenerilor din școlile integratoare este tocmai de a-i ajuta să le depășească”, spune prof. Teodora Pantazi, director CSEI Nr.1 Oradea.

Potrivit acesteia, un alt obiectiv al acestor acțiuni este sensibilizarea comunității locale, deoarece un copil aflat în normalitate, care a interacționat direct cu un copil special, pe care l-a sprijinit într-un astfel de context, nu va mai privi niciodată la fel o persoană cu dizabilități. Activitatea a fost coordonată de prof. Adrian Omuț.

Școala Gimnazială „Dacia” are o tradiție îndelungată privind integrarea, arătând, și de această dată, deschidere, toleranță și întelegere, prin găzduirea acestui eveniment.

La finalul activității, elevii au fost premiați de Fundația Special Olympics Romania, reprezentată la Oradea de Roxana Osian, o doamnă prin excelență a sportului pentru copiii cu dizabilități.