Noua Lege a Pensiilor aduce modificări importante în noul mod de calcul al pensiilor, care au fost aplicate începând cu 1 septembrie 2024.

Modificările importante pe care noua lege a pensiilor le aduce sunt următoarele: posibilitatea de a ieși la vârsta de 60 de ani în pensie de limită de vârstă, cu condiția ca persoana respectivă să aibă un stagiu total de 40 de ani (dintre care 35 de ani stagiu contributiv). Mamele vor beneficia, la cerere, de reducerea vârstei standard de pensionare, cu câte șase luni pentru fiecare copil crescut (inclusiv adoptat, dacă se face dovada că a fost crescut pentru minimum 13 ani de acea persoană). Există totuși o condiție: aceea ca femeile respective să aibă un stagiu complet de cotizare.

Potrivit directorului Casei de Pensii Bihor, Laurențiu Țenț, există totuși condiția ca femeile respective să aibă un stagiu complet de cotizare. Totodată, ⁠nu mai există restricții referitoare la dreptul de muncă al personelor care au pensii de invaliditate.

„Pensionarii de invaliditate încadrați în gradul I și II nu aveau drept de muncă, iar cei încadrați în gradul III puteau lucra doar cu jumătate de normă. Acum nu mai este nicio restricție, pot să lucreze și cu 8 ore și să-și păstreze pensia”, a precizat Laurențiu Țenț.

„O altă noutate este că nimeni nu va putea fi încadrat pentru a primi pensie de invaliditate, dacă nu are măcar o lună de stagiu contributiv, adică dacă nu a lucrat deloc cu carte de muncă”, ne-a declarat Gabriela Lozincă-Tripon, purtătorul de cuvânt al Casei de Pensii Bihor.