Migranții au luat cu asalt frontierele în ultimele două luni - Toţi provin din ţări musulmane
Românii nu s-au îngrămădit în acest an să plece din țară și au început să prefere avionul ca mijloc de transport în detrimentul autoturismelor personale. Numărul migranților prinși la frontieră s-a dublat în ultimele două luni comparativ cu lunile de la începutul anului.
Acestea au fost principalele concluzii ale unei conferințe de presă care a avut loc ieri, la Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Oradea. Conform șefului instituției, Marin Bondar, la nivel general valorile de trafic întregistrate la nivelul ITPF Oradea în perioada estivală sunt cu 17% mai mici față de anul 2016, iar valorile de trafic al mijloacelor de transport cu 16% mai mici față de anul 2016.
„Scăderea valorilor generale de trafic (călători și mijloace de transport), înregistrate la nivelul ITPF Oradea, în sezonul estival al anului 2017, în raport cu cele înregistrate în anul anterior, se explică prin creșterea direct proporțională a valorilor generale de trafic înregistrate la nivelul aeroportuar din România. Tot mai mulți călători preferă să tranziteze România prin punctele de trecere aeroportuare, în detrimentul celor rutiere. Acest trend se observă cu preponderență pe sensul de intrare în Romania. De exemplu, la nivelul ITPF Oradea a fost înregistrată o scădere de 21% a numărului de călători, pe sensul de intrare în România, față de aceeași perioadă a anului anterior, în timp ce la nivelul aeroporturilor din România a fost înregistrată o creștere de 25%”, a spus chestorul de poliție Marin Bondar.
Pentru a face față perioadei ce urmează, când se prefigurează la ieşirea din ţară o creştere a traficului de persoane și mijloace de transport prin punctele de frontiera de la graniţa cu Ungaria, ITPF Oradea are în plan suplimentarea personalului care îşi desfăşoară activitatea la controlul documentelor şi creşterea numărului arterelor de control din punctele de frontieră.
Numărul de migranți a crescut
Un alt subiect abordat la conferința de presă a fost cel legat de migranți. Pe frontiera româno-maghiară, în zona de competență a ITPF Oradea, au fost înregistrate în primul semestru (ianuarie-iunie) 947 de persoane. În iulie august (01 iulie-21 august) au fost depistate (atenție!) 661 de persoane. Din totalul de 661 persoane depistate în zona de competență a ITPF Oradea, 567 au acționat la frontiera verde (treceri ilegale, tentative de trecere ilegală a frontierei și persoane descoperite în activitatea de prevenire) și 94 persoane au fost depistate în PTF-uri (ascunse în mijloace de transport, cu documente false/falsificate sau aparținând altor persoane).
„Din totalul persoanelor depistate la frontiera verde, 45% au acționat între PTF-uri, iar 15% dintre aceștia au fost facilitați, remarcându-se o creștere foarte mare a presiunii pe frontiera româno-ungară. Dacă în primul semestru al anului 2017, cele mai multe persoane au fost depistate la SPF Nădlac, Vărșand, Borș și Valea lui Mihai, în lunile iulie și august au fost și în zonele de responsabilitate al SPF Turnu, SPF Curtici și SPF Diosig.
În proporție de 78% migranții provin din centrele pentru solicitanții de azil, grupurile fiind constituite în general în zona localității Timișoara, încercând să ajungă cât mai repede la frontiera cu Ungaria. Cei mai mulți migranți (371) au fost cetățeni irakieni, urmați de sirieni (107) și pakistanezi (26). În ciuda eforturilor pe care le depunem, există și migranți care reușesc să treacă, dar sunt mult mai mulți cei pe care îi prindem. La autocamioane, în 12 ore tranzitează vama 1.200 de mașini și nu avem cum să le verificăm pe toate, mai ales că unele, cum sunt cele din Turcia, au sigilii vamale. Am avut doar două situații cu grupuri care au trecut de noi și au fost prinse în Austria și Germania”, a spus Marin Bondar.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.