Noutăți de la Casa de Pensii - Procedura de încadrare în grad de invaliditate
Casa Județeană de Pensii Bihor a transmis marți, 10 iulie, un comunicat de presă privind procedura de încadrare în grad de invaliditate.
Potrivit documentului, pensia de invaliditate se acordă persoanelor care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă și au realizat stagiul minim de cotizare prevăzut de lege. Încadrarea în grad de invaliditate se stabilește în conformitate cu criteriile și normele de diagnostic clinic, funcțional și de evaluare a capacității de muncă prevăzute în H.G. nr.155/2011.
Cererea și documentele medicale se depun la cabinetul de expertiză medicală în funcție de domiciliul solicitantului, cu cel puțin 45 de zile înaintea expirării duratelor maxime de concediu medical prevăzute de lege.
Dosarul medical trebuie să conțină următoarele acte: copie xerox de pe cartea de identitate/buletin de identitate; bilete de externare din spital/scrisori medicale; referat medical eliberat de medicul curant; analize medicale de laborator; investigații imagistice; explorări funcționale în funcție de afecțiunea medicală; adeverința cu numărul de zile de concediu medical acordate pentru salariați/asigurați.
Bolnavii netransportabili sunt expertizați pe baza documentației medicale.
„În urma examinării clinice și analizării documentelor medicale, medicul expert emite decizia medicală asupra capacitații de muncă. Decizia medicală poate fi contestată în termen de 30 zile de la emitere la comisia medicală de contestații”, se menționează în comunicat.
Potrivit documentului, în cazul în care pensionarul de invaliditate nu se prezintă la termenul de revizuire, prevăzut pe decizia medicală asupra capacității de muncă, se suspendă plata pensiei începând cu luna următoare.
Institutul Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă poate convoca pentru expertizare pensionarul de invaliditate. Neprezentarea atrage suspendarea plății pensiei, iar reluarea acesteia se poate efectua numai în cazul în care pensionarul de invaliditate se prezintă în următoarea perioadă de 12 luni de la data convocării la Institut. Drepturile se acordă începând cu luna următoare prezentării la revizuirea medicală.
Comunicatul subliniază, totodată, că pentru persoanele care nu se prezintă la convocarea institutului în vederea revizuirii medicale, după expirarea perioadei de 12 luni de suspendare, dreptul de plată a pensiei încetează. În această perioadă de suspendare, titularul pensiei de invaliditate nu are dreptul la alt tip de pensie decât eventual după încetarea acesteia. În cazul în care dosarul medical se află la Institutul Național de Expertiză Medicală, la nivelul cabinetului teritorial de expertiză medicală nu se poate realiza revizuirea medicală.
La nivelul Casei Județene de Pensii Bihor sunt următoarele cabinete de expertiză medicală: patru cabinete de expertiză medicală cu sediul în cadrul Casei Județene de Pensii Bihor, str. Dunărea nr. 6 Oradea, tel: 0259-426.774; un cabinet de expertiză medicală în Marghita, str. Tudor Vladimirescu nr. 2, tel: 0734-010.610 și un cabinet de expertiză medicală în Beiuș, str. Samuil Vulcan nr. 14-16, tel: 0259-322.289. Programul cu publicul este zilnic, între orele 8.00-14.00.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.