Până în data de 25 septembrie, elevii care au împlinit vârsta de 16 ani şi care beneficiază de pensie de urmaş au obligaţia să prezinte la Casa Judeţeană de Pensii Bihor adeverinţa în original din care să rezulte că în anul școlar 2022 - 2023 urmează o formă de învățământ.

Potrivit prevederilor art. 84 lit. b) din Legea nr 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, copii au dreptul la pensie de urmaş dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depaşi vârsta de 26 de ani.

Luând în considerare aceste prevederi, Casa Judeţeană de Pensii Bihor informează că se pot depune adeverinţele originale până în data de 25 septembrie şi avertizează că în cazul nedepunerii adeverinţei pensia de urmaş aferentă lunii octombrie 2022 se reţine de la plată.
În cazul studenţilor însă, pentru că anul universitar începe cu data de 1 octombrie şi nu au cum să prezinte o adeverinţă până la 25 septembrie, aceştia vor completa până la termenul limită amintit o declaraţie pe propria răspundere privind continuarea studiilor. Modelul se regăseşte pe site-ul cjpensiibihor.ro şi trebuie depus la sediul Casei Judeţene de Pensii. De asemenea, după începerea anului universitar, studenţii vor prezenta şi adeverinţa în original din care să rezulte că în anul universitar 2022-2023 urmează o formă de învățământ superior. Data limită pentru depunerea adeverinţei este 25 octombrie.