Direcţia de Asistenţă Socială Oradea a venit în sprijinul părinţilor ai căror copii frecventează creşele cu sfaturi şi soluţii oferite de specialişti în domeniul creşterii şi educaţiei copiilor, prin intermediul mediului online.

Astfel, miercuri, 16 februarie, a avut loc, prin platforma ZOOM, o sesiune de informare cu privire la dezvoltarea emoțională a copilului, iubire și atașament. Întâlnirea on-line a fost pregătită și susținută de către Izabela Duca - psiholog, coordonator al Creșei nr. 15, Căsuța Prieteniei și la ea  au participat 78 de părinți ai căror copii frecventează creșele, în baza unei programări prealabile.

Seminarul a fost unul interactiv, părinții aflând prin intermediul întrebărilor, dar şi al discuțiilor dintre ei, rolul atașamentului în dezvoltarea copilului și formarea relațiilor sociale și cum să-și ajute copilul să se dezvolte emoțional.

Părinţii au aflat, de asemenea, cum trebuie să gestioneze crizele de furie, lovitul şi neascultarea, prin promovarea unor relaţii pozitive prin afecţiune, perioade scurte de interacţiune de calitate, încurajarea comportamentelor dezirabile prin laudă şi atenţie pozitivă. O altă temă intens dezbătută a fost „Cum îi ajutăm pe copii să se dezvolte emoțional ?”, fiind punctate următoarele: 

Copiii, în primele luni de viață, au nevoie de contact fizic, să fie luați în brațe, mângâiaţi, legănați. Ei se liniştesc când li se cântă cântece de leagăn.

Ne jucăm împreună, copiii au nevoie de modele, ei învață prin imitare.

Empatizam cu ei spunându-le ca îi înțelegem cum se simt și suntem alături de ei. ,,Știu că ești supărat pentru că ți s-a stricat mașina. Hai să o reparăm împreună/hai să luăm altă jucărie”. Folosim cuvinte pentru a descrie starea emoțională a copilului, pentru a normaliza acest lucru și pentru a-i arăta că suntem alături de el, oferind sprijin emoțional necondiționat de asemenea îl vom încuraja și pe el să folosească vocabularul pentru a exprima modul în care se simte.

Oglindim propriul comportament, stări emoționale: le spunem copiilor că suntem bucuroși/triști ajutându-i astfel să își însușească și ei aceste noțiuni.

Citim povești în care personajele se ajută unele pe altele, discutăm cu copiii, îi întrebăm cum ar proceda ei în situația respectivă. Pe parcursul lecturii ne oprim și îi întrebăm ce cred ei că se va întâmpla în continuare, evidențiind iubirea și suportul pe care personajele îl oferă.

Le oferim copiilor oportunități de explorare (găsim echilibru între a fi hiperprotectivi sau a neglija siguranța copilului) când copilul se simt liber capătă încredere.

Suntem flexibili în rutină, dar totuși consecvenți și constanți, chiar dacă copilul este absorbit de un joc nou cum ar fi nisipul putem amâna cu 5 minute masa. Dar înainte îi vom spune copilului că urmează masa și mai are 5 minute. Chiar dacă copilul nu are noțiunea timpului el va face asociere că după cinci minute urmează masa”ceea ce este reconfortant pentru el să poate anticipa următorul pas.

Feed-backul părinților a fost unul pozitiv, seminarul fiind considerat de către aceștia extrem de util pentru relația pe  care o construiesc cu copiii lor, iar  DASO intenţionează să organizeze și în perioada următoare astfel de sesiuni.