Conform Buletinului de informare meteorologică transmis de Administrația Națională de Meteorologie - Centrul Meteorologic Regional Banat-Crișana, vremea va fi călduroasă în zilele următoare, chiar dacă există, îndeosebi la munte, posibilitatea de apariție a furtunilor.

În acest context și dat fiind faptul că în weekend mulți cetățeni aleg să meargă „la scăldat”, uneori, din  păcate, în locuri neamenajate pentru înot, în scopul prevenirii producerii unor tragedii, pompierii militari atrag atenția bihorenilor asupra obligativității respectării măsurilor de prevenire a situaţiilor de urgenţă pe timpul desfăşurării unor activităţi recreative specifice perioadelor cu temperaturi ridicate. Astfel, scăldaţi-vă doar în locuri special amenajate pentru înot şi respectaţi avertizările privind interzicerea scăldatului; nu vă aventuraţi în apă când sunteţi în stare de ebrietate, seara târziu sau pe timp de noapte; nu intraţi în apa rece înfierbântaţi, după ce aţi stat foarte mult timp la soare; nu săriţi de pe platforme, poduri sau alte construcţii, aceste acte de teribilism putând avea consecinţe grave; nu lăsaţi niciodată copiii nesupravegheaţi în apă sau în proximitatea apei, nici măcar în piscinele achiziţionate special pentru cei mici ori în cadă; urmăriţi continuu comportarea copiilor în apă, întrucât cei mici sunt imprevizibili, ei trebuie să se scalde numai sub controlul părinţilor sau altor persoane mature, chiar dacă ştiu înota; echipamentele speciale pentru siguranţa înotului (colac de salvare, aripioare gonflabile, tuburi gonflabile etc.) nu sunt în totalitate eficiente, de aceea vor fi utilizate   de către copii sub atenta supraveghere a unui adult. Împrejmuirea piscinei personale cu un gard poate preveni accidente nedorite în rândul minorilor. Purtarea vestelor de salvare de către copii este o metoda eficientă de prevenire a unor astfel de accidente. Explicaţi-le adolescenţilor pericolul la care se expun scăldându-se în locuri neamenajate (râuri, lacuri, canale de irigaţii sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii sunt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline de plante ori în locurile în care s-au produs anterior incidente: barajul de la Tileagd, canalul colector de la Boiu, apele Crişului Repede, Crişului Negru, respectiv Lacul Sântion, iar în cazul ieşirilor acestora „la scăldat” cu prietenii, stabiliţi de comun acord, o periodicitate şi o modalitate de contact. Intervenţia de urgenţă în cazul asistării la un accident de înot este crucială pentru salvarea unei vieţi, iar semnele care vă indică iminenţa înecului sunt: aplecarea capului pe spate; gura deschisă în încercarea de a inhala aer; capul ţinut în apă, cu gura la nivelul apei; lipsa emiterii de sunete; hiperventilaţie şi gâfâială; ochii sticloşi, incapabili să se concentreze; păr peste frunte sau ochi; lovirea involuntară a suprafeţei apei cu braţele.

 

Preveniți situațiile de urgență generate de furtuni!

Întrucât, conform aceluiași Buletin de informare meteorologică, „cerul va fi variabil, prezentând înnorări temporar accentuate îndeosebi la munte, unde vor fi averselocale și descărcări electrice”, Inspectoratul  pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor recomandă bihorenilor respectarea măsurilor menite a le proteja viața și bunurile. Astfel, în cazul în care furtuna este iminentă, întrerupeţi orice activităţi în aer liber; intraţi în casă, într-o construcţie ori într-un autoturism, închideţi ferestrele şi uşile locuinței/clădirii în care vă adăpostiți, evitaţi duşurile ori sălile de baie deoarece conductele fixe ale instalaţiilor pot conduce electricitate și deconectaţi aparatele şi echipamentele electrice, întrucât acestea se pot defecta ca urmare a descărcărilor electrice atmosferice. În timpul unei furtuni, dacă sunteţi în spaţii deschise, aşezaţi-vă ghemuit la pământ. Puneţi-vă mâinile pe urechi şi cap, iar capul între genunchi. Reduceţi contactul cu pământul încercând să deveniţi o ţintă cât mai mică. Nu vă întindeţi pe pământ. Evitaţi: obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în arie deschisă, câmpuri, sau o ambarcaţiune pe apă, orice obiecte metalice precum utilaje agricole, echipamente de fermă, motociclete, biciclete etc. Dacă vă aflaţi în pădure, căutaţi adăpost într-o zonă cu copaci mai puţin înalţi. Dacă sunteţi într-o zonă deschisă, mergeţi spre o zonă joasă, precum o vale. Dacă sunteţi pe un lac, încercaţi să ajungeţi la mal de urgenţă şi adăpostiţi-vă imediat. Informații detaliate despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi  obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.