Peste 1800 de voluntari din Bihor, dar şi din alte ţari, au participat la acţiunea Plantăm speranţă, iniţiată de Ionuţ Coman, un voluntar care avut sprijinul mai multor organizaţii, dar şi ale unor instituţii şi ale unor companii private.

 

Astfel, voluntari din organizaţii şi asociaţii Cătunul verde, Crişana 6, Masai, Rune, Caritas, elevi de la mai mult licee din Oradea, civili, dar şi reprezentanţi ai Direcţiei Silvice Bihor, ai Ocolului Silvic Tinca, ai Jandarmeriei Bihor sau ai ABA Crişuri au participat la campania de împădurire. La finele acţiunii, peste 20.000 de puieţi, frasini şi stejari fuseseră plantaţi. Dintre aceştuia, 300 au fost plantaţi de voluntarii ABA Crişuri.
Terenul pe care au fost plantaţi copacii a fost împărţit pe parcele, iar acţiunile au fost coordonate şi supravegheate de volunatri.
La acţiune au participat şi angajaţi şi deţinuţi ai Penitenciarului Oradea.
Astfel, sâmbătă, 19 martie, începând cu ora 09.00, un număr de 22 persoane private de libertate repartizate în regim deschis, care şi-au exprimat acordul, alături de 31 de angajaţi ai Penitenciarului Oradea, au participat, în calitate de voluntari, la acțiunea de împădurire pe raza localității Husasău de Tinca.

„Proiectul a avut ca scop împădurirea, într-o singură zi, a unei suprafețe de până la şase hectare, cu aproximativ 15000 de puieți ( stejar, frasin)  în derularea acestei acţiuni fiind cooptat un număr mare de voluntari, cetăţeni şi instituţii publice. Implicarea deţinuţilor în această campanie urmăreşte dezvoltarea unor comportamente prosociale, a spiritului civic, a sentimentului de apartenenţă la societatea civilă, precum şi a sentimentului de responsabilitate faţă de mediul înconjurător şi subliniază rolul instituţiei penitenciare de partener social al comunității”, a spus Adina Bîrda, purtător de cuvânt al Penitenciarului Oradea.

În egala măsură, implicarea polițiștilor de penitenciare în activitățile de voluntariat, subliniază angajamentul Penitenciarului Oradea faţă de valorile care stau la baza exercitării funcției publice: ordine, disciplină, siguranță, profesionalism dar și umanism, lucru în echipă, deschidere față de societate, promovarea faptelor bune și a exemplului personal, toate acestea având un rol important pentru eficienta demersurilor de reintegrare sociala a persoanelor condamnate.