În cadrul programului „Școala părinților” online, cea mai recentă temă a fost „Alimentaţia sănătoasă a copiilor de vârstă antepreşcolară”. Potrivit specialiștilor, în primii ani de viaţă, alimentaţia reprezintă o bază durabilă pentru formarea unor obiceiuri alimentare sănătoase şi pentru un ritm de creştere corespunzător în anii ce urmează.

Educaţia pentru o alimentaţie sănătoasă şi dezvoltarea tabieturilor alimentare pornesc din familie, părinţii având un rol foarte important în formarea comportamentelor alimentare sănătoase.

Consumul de fructe, legume şi proteine constituie principala sursă pentru o dezvoltare armonioasă a copilului, diversitatea şi asocierea corectă a alimentelor fiind o parte importantă în dezvoltarea tabieturilor sănătoase.

„Ne dorim ca, prin materialul pe care vi-l oferim, să vă informăm despre importanţa alimentaţiei în creşterea şi dezvoltarea optimă a copilului dumneavoastră”, este mesajul pe care îl transmit părinților reprezentanții Direcției de Asistență Socială (DAS) Oradea.

În acest sens, Lăcrimioara Heciu, asistenta medicală și coordonatoarea Creșei nr.1 „Dumbrava minunată”, a pregătit pentru părinți un material interesant, intitulat „Importanța alimentației sănătoase la copii în vederea funcționării optime a sistemului imunitar”.

„În primii ani de viaţă, alimentaţia reprezintă o bază durabilă pentru formarea unor obiceiuri alimentare sănătoase şi pentru un ritm de creştere corespunzător în anii ce urmează. Obiectivele pentru asigurarea unei alimentații de calitate în timpul copilăriei includ asigurarea nutrienților și a energiei suficiente din alimente pentru o creștere adecvată. Alimentația de

calitate este esențială pentru reducerea îmbolnăvirilor din perioada copilăriei, promovarea unei sănătăți optime și prevenirea bolilor cronice la viitorul adult”, menționează, încă de la început, Lăcrimioara Heciu.

Potrivit acesteia, principiile de urmat în alimentația copiilor sunt: asigurarea alimentaţiei adaptată vârstei şi stării de sănătate, specificului activităţii şi anotimpului; alimentația va asigura un aport caloric şi nutritiv, în conformitate cu recomandările în vigoare; în alimentația copilului se va ţine cont de piramida alimentară; piramida alimentară este alcătuită din grupe de alimente cu o repartiţie a cantităţii recomandate a fi consumate sub denumirea de porţie nutritivă (exprimată în grame sau ceaşcă).