Premierul Mihai Tudose a declarat, vineri, că discuțiile în cazul Pilonului I și Pilonului II de pensii sunt avansate, arătând că, dacă este mai bine pentru români, vor fi alocați mai mulți bani pentru Pilonul I de pensii.

 

„Este vorba despre luarea unei decizii în ceea ce privește defalcarea acelor sume pe care le plătesc românii la cele două componente, ambele fiind de stat, doar că una are management privat. Acum jumătate din sume se duc la Pilonul I, jumătate la Pilonul II. S-a constatat că randamentul la Pilonul I, care are ca reper salariul mediu pe România, este mult mai mare decât randamentul obținut la Pilonul II și din această cauză am solicitat, și a fost și decizie politică, Ministerului de Finanțe ca împreună cu cei de la sistemul de pensii să facă o analiză să vadă dacă nu cumva este oportun să facem puțin acum în acești ani când creșterea economică este foarte mare și randamentul pentru banii românilor pentru pensii este mult mai mare la Pilonul I, sumele care se varsă la Pilonul I să fie un pic mai mari decât cele care se varsă la Pilonul II. Discuțiile sunt avansate și decizia va fi luată având în vedere interesul suveran al celor care își plătesc acele contribuții pentru pensii. Fiind o contribuție vărsată într-o zonă cu randament mai mare, fondurile pentru pensii pe fiecare român vor crește”, a spus Tudose, la Neptun, după ședința CExN al PSD. El a subliniat că Guvernul nu dorește să desființeze Pilonul II de pensii. „Ceea ce este deja acolo rămâne acolo, doar că, dacă este mai bine pentru români, vom da mai mulți bani la Pilonul I”, a precizat premierul.

 

„Un pilon solid”

La rândul său, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a precizat că pilonul II de pensii este unul solid, cu randamente pozitive, iar dacă vor fi constatate disfuncționalități ale sistemului vor exista intervenții rapide pentru corectarea acestora. „Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public privind situația fondurilor de pensii administrate privat (Pilonul II), Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) dorește să reafirme că Pilonul II de Pensii este unul solid, cu randamente pozitive, reflectate de altfel și de analiza evoluției pieței pensiilor private la 30 iunie 2017. De asemenea, ASF reiterează faptul că, potrivit prevederilor legale în vigoare, Autoritatea nu are competențe pentru a iniția modificări ale legislației primare care guvernează funcționarea pieței pensiilor private. ASF urmărește cu foarte mare atenție randamentele și activele nete ale fondurilor de pensii administrate privat și dacă vor fi constatate disfuncționalități sau derapaje ale sistemului va interveni rapid pentru corectarea acestora”, notează sursa citată. De asemenea, ASF menționează că, în calitate de supraveghetor al pieței financiare non-bancare, participă la întâlniri cu parteneri instituționali și exprimă puncte de vedere privind evoluția curentă a celor trei sectoare reglementate (asigurări, piața de capital, pensii private), de câte ori este necesar. Potrivit unor informații publicate de Profit.ro, Ministerul Finanțelor intenționează să diminueze, de la 5,1% la 2,5%, contribuția virată de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II). Măsura ar afecta dinamica sumelor acumulate în cele aproape 7 milioane de conturi individuale ale participanților la acest sistem.

 

O mai bună eficienţă

Vicepremierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că o decizie în privința pilonului II de pensii nu este luată și sub nicio formă nu este vorba despre desființarea acestuia, o decizie viitoare fiind una în interesul românilor.

„Nu Guvernul României a pornit această discuție și nu dintr-un interes că nu avem suficienți bani. Deja colectarea preconizată și cum vedem trendul nu sunt probleme de bani și noi, mai mult ca sigur, vom veni cu o rectificare pozitivă. Pilonul II de pensii a plecat de la ASF, de la domnul președinte Badea și domnul vicepreședinte Giurăscu. Dânșii urmăresc cifrele atât la pilonul I, cât și la pilonul II de pensii. Din cifre le-au ieșit anumite concluzii, au avut o întâlnire cu administratorii de la pilonul II de pensii. Mai mult, ambele părți au avut o întâlnire cu Ministerul de Finanțe. Nu este luată o decizie în ceea ce privește pilonul I de pensii. Sub nicio formă nu există desființarea pilonului II de pensii sau marginalizarea. Decizia politică și decizia Guvernului României va fi o decizie în ceea ce privește cum este mai bine pentru cetățenii României", a spus vicepremierul, prezent la Neptun.

Potrivit acestuia, există variante de lucru, iar răspunsuri exacte se află la reprezentanții ASF. „Ne uităm în continuare pe cifre. (...) Este ceva îngrijorător în ceea ce privește pilonul II de pensii, nu ca în alte state. În alte state s-a cam fugit cu banii de la pilonul II, la noi sunt banii dar cred că se pot gestiona mai bine ca oamenii să aibă o pensie mai mare. Nu este o intrare brutală a statului pur și simplu este vorba de eficiență și o decizie în favoarea cetățenilor. (...) Nu se iau bani de la pilonul II să se mute in pilonul I, este exclus așa ceva”, a subliniat Ciolacu, care a ținut să menționeze că o decizie va fi luată în cadrul coaliției de guvernare.

Conform datelor ASF, la 31 iulie 2017, fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de aproximativ 37,197 miliarde de lei, în creștere cu 3,09% față de nivelul de la 30 iunie 2017. Titlurile de stat dețin cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 23,65 miliarde de lei, respectiv 63,58%. Pe locul doi de află acțiunile, cu 7,43 miliarde de lei (19,98%). Depozitele bancare se situează pe locul trei din acest punct de vedere, cu 2,78 miliarde de lei, respectiv 7,5% din totalul activelor. Fondurile de pensii private obligatorii aveau 6,929 milioane de participanți.

 

ASF despre Pilonul II de pensii: Este solid și cu randamente pozitive

Pilonul II de pensii este unul solid, cu randamente pozitive, iar dacă vor fi constatate disfuncționalități ale sistemului vor exista intervenții rapide pentru corectarea acestora, a precizat Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) într-un comunicat transmis presei ieri după-amiază. „Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public privind situația fondurilor de pensii administrate privat (Pilonul II), Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) dorește să reafirme că Pilonul II de Pensii este unul solid, cu randamente pozitive, reflectate de altfel și de analiza evoluției pieței pensiilor private la 30 iunie 2017. De asemenea, ASF reiterează faptul că, potrivit prevederilor legale în vigoare, Autoritatea nu are competențe pentru a iniția modificări ale legislației primare care guvernează funcționarea pieței pensiilor private. ASF urmărește cu foarte mare atenție randamentele și activele nete ale fondurilor de pensii administrate privat și dacă vor fi constatate disfuncționalități sau derapaje ale sistemului va interveni rapid pentru corectarea acestora”, se notează în comunicatul de presă amintit.

De asemenea, ASF menționează că, în calitate de supraveghetor al pieței financiare non-bancare, participă la întâlniri cu parteneri instituționali și exprimă puncte de vedere privind evoluția curentă a celor trei sectoare reglementate (asigurări, piața de capital, pensii private), de câte ori este necesar.

Potrivit unor informații publicate de Profit.ro, Ministerul Finanțelor intenționează să diminueze, de la 5,1% la 2,5%, contribuția virată de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II). Măsura ar afecta dinamica sumelor acumulate în cele aproape 7 milioane de conturi individuale ale participanților la acest sistem.