La sediul Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea, a avut loc cel de-al doilea seminar, dinamic şi interactiv prin excelență, privind cele mai noi metode și terapii în adicții. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Abolishion, Fundaţia People to People şi DASO, și s-a adresat cadrelor medicale din cadrul Compartimentului Cabinete Medicale Școlare.

Seminarul, „Identificare şi intervenţie în traumă şi adicţii”, a fost susţinut de dr. Katherine Welch, medic pediatru american, preşedinte al organizaţiei Relentless şi de Andrea Pontoş, asistent social în cadrul Fundaţiei People to People.

Nevoia susţinerii acestui seminar a fost dată de faptul că medicii școlari și asistentele medicale sunt profesionişti aflaţi în contact direct cu adolescenţii şi sunt primii care pot indentifica posibilele cazuri de traumă, abuz și adicţii ale acestora în mediul şcolar.

Astfel o identificare corespunzătoare şi o intervenție sau o direcţionare către servicii adecvate poate să reducă riscurile unui comportament disfuncţional ulterior pentru aceşti tineri.

Această întâlnire reprezintă un pas în demersul pe care Direcţia de Asistenţă Socială Oradea îl face pentru a informa, educa și conștientiza atât tinerii, cât și societatea civilă că abuzul de alcool și substanţele toxice reprezintă o realitate în rândul adolescenţilor şi trebuie privită cu seriozitate.

În cadrul seminarului au fost prezentate şi clasificate adicţiile specifice adolescenţilor, diferenţa pe care trebuie să o facem între dependenţă şi obsesie şi modalităţi de abordare a acestora, adicţiile fiind de natură emoţională şi psihologică, în niciun caz genetice sau patologice.

Un alt aspect abordat a fost legătura dintre traumele suferite de tineri, precum neglijenţa din partea părinţilor, performanţe şcolare slabe, izolarea socială, abuzuri sexuale şi emoţionale şi apariţia diferitelor adicţii ca formă de suport în căutarea echilibrului.

S-a accentuat importanţa suportului emoţional pe care părinţii, în special, şi dascălii, deopotrivă, trebuie să îl acorde acestor tineri, pentru a învăţa să ia decizii corecte, ştiut fiind faptul că drogurile şi alcoolul influenţează în mod negativ luarea deciziilor. 

Organizaţia Relentless a fost fondată în anul 2011, instruind profesioniştii din domeniul medical pentru a fi mai eficienţi în a oferi asistenţă medicală şi luptă împotriva sclaviei moderne. Dependenţa în rândul tinerilor este un subiect delicat, care afectează nu doar viaţa dependentului, ci şi pe cea a apropiaţilor săi.