Seniorii cer renunțarea la taxa pentru sănătate și la impozitarea pensiilor de asigurări sociale - Protestul pensionarilor
Federația Națională a Pensionarilor din România (FNPR) nu poate accepta ca pensiile de asigurări sociale să fie incluse în lista resurselor de finanțare a deficitului bugetului țării și cere Guvernului să renunțe la taxa pentru sănătate, găsită anterior de Curtea Constituțională a României ca neconstituțională, potrivit unui comunicat.
„Presat să soluționeze grava și uriașa problemă a deficitului bugetului țării, Guvernul condus de premierul Ilie Bolojan a ales să includă în lista cu resurse pentru reducerea deficitului și pensiile de asigurări sociale care sunt, după cum se știe, suportate în bună parte din veniturile angajaților, pensii care trebuiau să fie, conform legii, indexate la începutul anului curent. Astfel, o categorie de pensionari, care au pensii mai mari de 4.000 de lei, vor plăti pentru partea care depășește această sumă o taxă de 10% pentru sănătate și pentru partea din pensie care depășește 3.000 de lei vor plăti un impozit tot de 10%. De exemplu, un pensionar cu o pensie de 4.800 de lei va plăti lunar: pentru 1.800 lei un impozit de 180 lei, iar pentru 800 lei o taxă de 80 de lei. În total, pensia respectivului pensionar se va diminua lunar cu 260 de lei. Trebuie să se înțeleagă că Federația Națională a Pensionarilor din România nu poate accepta ca pensiile de asigurări sociale să fie incluse în lista resurselor de finanțare a deficitului bugetului țării și cere Guvernului să renunțe la taxa pentru sănătate, găsită anterior de Curtea Constituțională a României ca neconstituțională”, se arată în comunicatul transmis luni, 30 iunie.
FNPR atrage atenția că premierul ar fi trebuit, conform legii, să se consulte cu reprezentanții federațiilor naționale ale organizațiilor pensionarilor înainte de a stabili aceste măsuri de diminuare a unor pensii.
„Ar fi fost normal ca domnul prim-ministru al Guvernului să discute, înainte de a stabili măsuri de diminuare a pensiilor unei categorii de pensionari, cu reprezentanții federațiilor naționale ale organizațiilor pensionarilor. Există o lege care obligă Guvernul să ceară un aviz consultativ Consiliului Național al Organizațiilor Pensionarilor și Persoanelor Vârstnice pentru reglementările care afectează viața pensionarilor.(...) Cererea noastră pentru dialog nu este un moft, este o nevoie imperioasă, iar noi așteptăm. Dorim să prezentăm punctul nostru de vedere privind și influența costului energiei, prețurile în continuă creștere ale alimentelor de bază, ale serviciilor și medicamentelor, asupra traiului pensionarilor. Pensionarii nu pot să declare grevă și nu au puterea fizică necesară pentru a sta mult în stradă, dar vor găsi resurse, dacă vor fi forțați să-și apere traiul”, au avertizat reprezentanții pensionarilor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.