Și în perioada pandemiei - DASO, la dispoziția cetățenilor
Pentru a ajuta comunitatea, Direcția de Asistență Socială Oradea și-a asumat anumite riscuri în 2020, ținând deschise creșele, centrul de zi pentru copii, adăpostul de noapte, precum și toate serviciile de care comunitatea a avut nevoie într-o perioadă dificilă pentru toți.
Potrivit lui Dănuț Cheregi, directorul executiv al DAS Oradea, Centrul de Îngrijire de Zi Oradea a acordat în 2020 servicii pentru 61 de copii din familii aflate în situație de risc social, dezorganizate, asistate social.
În cadrul Adăpostului de noapte, situat pe str. J. Gutenberg nr. 8, au fost cazate anul trecut 149 persoane, capacitatea adăpostului fiind acum de 71 de locuri. Persoanele au primit consiliere psiho-socială şi de grup, sprijin şi suport în vederea deprinderii unui mod de viaţă independent şi pentru depăşirea situaţiei de vulnerabilitate, iar 24 de persoane au fost sprijinite să se întoarcă la domiciliu.
La Centrul Comunitar Gutenberg au fost ajutate 54 de persoane. 12 persoane au fost îndrumate şi s-a intermediat pentru ei în vederea obţinerii actelor de identitate, internării în instituţii de asistenţă socială sau de sănătate sau sprijin în întocmirea dosarelor pentru obţinerea unor beneficii sociale.
La Centrul social cu destinaţie multifuncţională Dignitas, 23 de persoane au beneficiat de servicii de cazare şi de consiliere psiho-socială individuală, iar în Centrele de cazare temporară nr. 2 şi 3, situate pe str. Atelierelor, au fost cazate temporar 132 de persoane care au beneficiat de sprijin în vederea obţinerii unui loc de muncă şi consiliere în vederea deprinderilor cu un mod de viaţă organizat.
În ceea ce privește cele cinci centre sociale multifuncționale din Oradea, Cheregi a menționat că, începând cu 11 martie 2020, activitatea acestor centre a fost suspendată.
În conformitate cu prevederile OUG 115/17.07.2020 privind unele măsuri pentru sprijinirea categoriilor de persoane cele mai defavorizate care beneficiază de mese calde pe bază de tichete sociale pe suport electronic, DASO a derulat procedura de identificare și verificare a destinatarilor finali în cadrul schemei naționale de sprijin pentru persoanele vârstnice și pentru persoanele fără adăpost prin acordare de tichete sociale pe suport electronic pentru mese calde. „La nivelul municipiului Oradea, au fost eligibile 415 persoane, cu vârsta peste 75 de ani, cu venituri echivalente indemnizației sociale pentru pensionari, respectiv 39 de persoane fără adăpost”, a subliniat Dănuț Cheregi.
DASO a derulat anul trecut şi alte programe şi servicii, precum organizarea Zilei Persoanelor Vârstnice, prin vizitarea și felicitarea a peste 50 de vârstnici aflați în evidența DASO, cărora le-au dus pachete cu alimente și dulciuri, precum și Gala Voluntariatului.
Printre obiectivele Direcției de Asistenţă Socială Oradea pentru anul 2021, amintim: creșterea numărului de locuri din creșele aflate în structura DASO, implementarea proiectului Centru de zi pentru copiii proveniți din comunități vulnerabile pe Calea Clujului nr. 188, în incinta Școlii Ioan Slavici, achiziționarea de containere și containere sanitare care vor fi amplasate în incinta Adăpostului de Noapte, implementarea programului pilot de stimulare a participării la educație a copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate, creșterea calității vieții beneficiarilor de servicii și beneficii sociale etc.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.