Cetățenii ucraineni intrați legal pe teritoriul României și care nu solicită azil pot fi încadrați în muncă fără avizul cerut de Ordonanța Guvernului nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României.

 

„Încadrarea în muncă a cetățenilor ucraineni care provin din zona de conflict armat din Ucraina şi care nu dețin documente care să probeze calificarea profesională sau experiența în activitate necesare ocupării unui loc de muncă se poate realiza, pentru o perioadă de 12 luni cu posibilitatea de prelungire cu perioade de 6 luni, pentru maximum un an, în baza declarației pe propria răspundere a acestora că îndeplinesc condițiile de calificare profesională și experiență în activitate necesare ocupării locului de muncă pe care urmează să fie încadrați și nu au antecedente penale care să fie incompatibile cu activitatea pe care o desfășoară sau urmează să o desfășoare pe teritoriul României”, precizează Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor.

Cetățenii ucraineni au acces la sistemul asigurărilor pentru șomaj, la măsurile de prevenire a șomajului și la măsurile pentru stimularea ocupării forței de muncă acordate în urma înregistrării la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București, în condițiile stabilite pentru cetățenii români de prevederile Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare.

ANOFM a elaborat un pliant în limba română, ucraineană și engleză, material ce a fost postat pe site-ul ANOFM și rețele de socializare. Pliantul conține cod QR cu datele de contact ale tuturor agențiilor județene, locale sau puncte de lucru.