Suplacu de Barcău - Acumularea permanentă, plină de gunoi
În fiecare primăvară, acumularea permanentă Suplacu de Barcău, de pe râul Barcău, se transformă în ladă de gunoi. De data asta, însă, nu doar debitul apei a contribuit la transportul deșeurilor, ci și rafalele puternice de vânt.
Acțiunile de igienizare de pe cursurile de apă organizate de echipele ABA Crișuri au eficiență limitată. Cea mai mare problemă o reprezintă flacoanele (pet-urile), care plutesc pe suprafața apei și îngustează secțiunea de curgere a apei, mai ales în zona podurilor și a podețelor.
„Intensitatea poluării este determinată de numărul de pet-uri care trec printr-o secțiune dată, pe minut. În decursul ultimilor ani, mai ales în perioadele cu viituri, intensitatea poluării a fost de 50 de pet-uri/minut. Poluarea cu deșeuri de acest tip este prezentă mai ales în albia râurilor: Ier, Barcău, Crișul Negru și Crișul Repede. Acest lucru se datorează faptului că populația depozitează gunoiul în albia majoră, de unde, apoi, acesta este angrenat și transportat de viitură”, menționează Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al ABA Crișuri.
Pentru a rezolva această problemă, echipa Aministrației Bazinale de Apă Crișuri a analizat o serie de soluții cu rolul de a colecta eficient deșeurile plutitoare.
„Vom investi în patru secțiuni din județul Bihor aflate în zona localităților: Diosig, Suplacu de Barcău, Tinca și Oradea”, a mai spus reprezentanta ABA Crișuri. Potrivit acesteia, pentru fiecare secțiune în parte, a fost identificată cea mai eficientă soluție tehnică, prietenoasă cu mediul, și anume: grătar autocurățător, utilaj acvatic și capcană pentru plutitori. ABA Crișuri va lansa, în cel mai scurt timp, pe Crișul Repede, prima capcană pentru plutitori din bazinul hidrografic Crișuri.
Trist este că, în fiecare primăvară, acumularea permanentă Suplacu de Barcău, de pe râul Barcău, se transformă în ladă de gunoi. De data aceasta, nu doar debitul apei a contribuit la transportul deșeurilor, ci și rafalele puternice de vânt. Acestea au purtat pet-urile chiar și peste barajul acumulării, înalt de 11 metri, făcând și mai grea acțiunea de igienizare desfășurată de echipa din cadrul Sistemului Hidrotehnic Barcău.
„Cât se va menține salubrizarea lacului? Asta depinde doar de cum înțelege comunitatea să respecte apa. Ce face echipa noastră pentru a limita poluarea apelor cu plutitori? Pentru acumularea Suplacu de Barcău, în viitorul apropiat, am propus investiții în echipamente și utilaje moderne pentru colectarea plutitorilor din apă”, a menționat Anca Mihociu.
FOTO: Bodoni Ana Klara, șef SH Barcău/SGA Bihor/ABA Crișuri
Comentarii
Nu există nici un comentariu.