Ultimele pregătiri pentru sezonul rece - Condiţii pentru ajutorul de încălzire
AJPIS informează bihorenii care sunt condiţiile în care aceştia sunt consideraţi consumatori vulnerabili şi pot astfel beneficia de ajutor lunar pentru încălzirea locuinţei, ajutor acordat din bugetul de stat. Informaţiile se adresează consumatorilor care utilizează pentru a se încălzi energie termică furnizată în sistem centralizat, dar şi celor care folosesc combustibili.
În temeiul O.U.G. nr. 70/2011 privind unele măsuri de protecţie socială în perioada sezonului rece cu modificările şi completările ulterioare şi H.G. nr. 920/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor O.U.G. nr. 70/2011 şi H.G. nr. 778/2013, consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinţei energie termică furnizată în sistem centralizat beneficiază de ajutor lunar pentru încălzirea locuinţei. Pentru a beneficia de fondul acordat din bugetul de stat trebuie ca venitul net mediu lunar pe membru de familie să fie de până la 786 lei în cazul familiilor şi 1.082 lei în cazul persoanei singure. Pentru consumatorii care utilizează pentru încălzirea locuinţei gaze naturale sau combustibili solizi sau petrolieri, ori energie electrică, ajutorul pentru încălzirea locuinţei se acordă dacă venitul net mediu lunar pe membru de familie / persoană singură este mai mic de 615 lei.
În toate cazurile, ajutorul pentru încălzirea locuinţei se acordă pe baza cererii şi a declaraţiei pe proprie răspundere însoţită de documentele doveditoare privind componenţa familiei şi veniturile realizate de membrii acesteia. Formularul de cerere şi declaraţia pe propria răspundere pot fi solicitate la primăria de domiciliu sau la asociaţiile de proprietari.
Ajutoarele pentru încălzirea locuinţei cu energie electrică se acordă consumatorilor vulnerabili care câştigă maximum 615 lei pe membru de familie. Cuantumul ajutorului se situează între 240 lei pentru familiile/persoanele cu venituri până la 155 lei/persoană şi 48 lei pentru persoanele cu venituri de până la 615 lei/persoană, în toate cazurile fiind obligatorie efectuarea anchetei sociale.
La stabilirea venitului net mediu lunar pe membru de familie şi, după caz, al persoanei singure se iau în calcul toate veniturile nete realizate de membrii acesteia în luna anterioară depunerii cererii. De asemenea, se ţine cont de bunurile deţinute de familia/persoana singură cuprinse în lista bunurilor ce conduc la excluderea acordării ajutorului pentru încălzirea locuinţei. Bunurile deţinute constând în suprafeţe de teren, animale şi păsări a căror valoare netă de producţie anuală depăşeşte suma de 1.000 euro pentru persoana singură, respectiv suma de 2.500 euro pentru familie se evaluează potrivit unui algoritm utilizat la nivelul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Pentru a beneficia de ajutor pentru încălzirea locuinţei începând cu luna noiembrie 2016, cererea şi documentele doveditoare pot fi depuse la primăria de domiciliu sau prin asociaţiile de proprietari până la data de 20 noiembrie 2016.
As dori sa stiu daca documentele depuse pt primirea ajutorului se verifica cu numarul de persoane care apar la cheltuielile lunare la asociatie . Pt ca pot aparea cazuri in care , persoane care nu apar la plata cheltuielilor comune sunt luate in calcul la determinarea venitului pe familie.