Impresionați de drama poporului ucrainian, doi studenți din Republica Moldova s-au oferit să facă, gratuit, servicii de traducere ori interpretare, în beneficiul refugiaților și al autorităților bihorene. În completare, Asociația Studenților Economiști a organizat un punct de colectare a donațiilor pentru cei care fug din fața războiului.

Studenți ai Departamentului de Științe Politice, al Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, Sandu Daguța și Cristian Bogolean, sunt cetățeni ai Republicii Moldova. Buni cunoscători al limbii ruse, cei doi studenți, voluntari ai Uniunii Studenților de la Universitatea din Oradea (USO), s-au oferit să facă, gratuit, servicii de traducere ori interpretare, în beneficiul refugiaților din Ucraina și al autorităților bihorene. La nevoie, ei și-au exprimat disponibilitatea de a lucra chiar și în punctul de trecere al frontierei de la Sighetul Marmației. Demersul celor doi studenți basarabeni este coordonat de Filiala Bihor a Crucii Roșii.

„Cei doi sunt printre cei mai buni studenți ai Departamentului de Științe Politice și au vrut să transmită un semnal de solidaritate, mai ales pentru colegii lor, studenți din Republica Ucraina”, a spus prorectorul Universității din Oradea, conf. univ. dr. habil. Sorin Borza. El a mai precizat că, prin intermediul celor doi studenți moldoveni, Universitatea din Oradea este în contact permanent cu Universitatea de la Chișinău. „Ținem legătura cu prof. univ. dr. Anatoly Kruglashov, șeful catedrei de Științe Politice și Administrare Publică, încercând să găsim soluții de colaborare și ajutor, pentru situația în care unii studenți din Chișinău ar putea fi puși în imposibilitatea de a-și continua studiile în țara lor”, a explicat prorectorul Universității din Oradea, conf. univ. dr. habil. Sorin Borza.

Și tinerii din Asociația Studenților Economiști de la Universitatea din Oradea s-au organizat. Anticipând că în Oradea vor ajunge, în perioada următoare, mai multe grupuri de refugiați din Ucraina, care au lăsat totul în urmă și fug de distrugerile războiului, membrii ASEO au organizat un punct de colectare a donațiilor pe strada Pescărușului, nr. 22, în Oradea. Persoana de contact este Filip Barabaș – 0733.704.740.

„Poți să îi ajuți, printr-un gest extrem de simplu, donând pentru ei: mâncare neperisabilă, haine pentru copii și femei, jucării, materiale igienico-sanitare: absorbante, șervetele umede, scutece de unică folosință, truse de prim ajutor, vitamine, mese pliabile, aeroterme, prelungitoare electrice, ceai, cafea, saltele, saci de dormit, perne, pături”, scrie în comunicatul ASEO.