În urma articolului publicat în CRIŞANA, referitor la controlul derulat la CAS Bihor și activitatea de la Dumbrava, Viorel Pașca susține că CAS este inconstantă în aplicarea legii. El spune că a făcut demesuri pentru intrarea în legalitate, deși nu consideră că săvârșește vreo ilegalitate și că, dacă instituțiile statului se oferă să îngrijească persoanele bolnave, el renunță la activitate fără nicio problemă.  

 

Viorel Pașca se declară contrariat de rezultatul controlului făcut la CAS Bihor: „Dacă CAS Bihor a respectat procedurile legale, înseamnă că eu nu am respectat legea? Adevărul este că și doamna de la ghișeu și domnul director ne-au spus că nu eliberează adeverința decât bolnavului. Unde s-a greșit, daca eu am dus bolnavul la ghișeu? Dacă îl duceam la notar pe targă nu era același lucru? Dacă au acționat legal, atunci cum au acționat înainte, când ne eliberau astfel de adeverințe fără să ducem bolnavii acolo, cum au acționat după aceea, săptămâna trecută, de exemplu, când la fel ne-au eliberat acele adeverințe și ce vor face de acum înainte? Pentru că nu sunt decât două soluții: ori duc eu bolnavul acolo, ori vin ei la bolnav, or acest lucru sunt convins că nu se va întampla”.

În ceea ce privește reclamația cu reținerea actelor de identitate, Viorel Pașca spune că reclamantul a fost trimis din nou, săptămâna trecută, la Dumbrava de către una dintre instituțiile statului pentru că este om al străzii, alcoolic și nu are unde să stea.

„Domnule director (al CAS Bihor, cel care a vorbit în spațiul public despre reclamație-n.r.), cred că trebuie verificate spusele fiecăruia și numai când suntem siguri că a spus adevarul putem să ne pronunțăm și să dăm verdicte în spațiul public. Or afirmațiile lui erau cu totul neadevărate. N-ați vrea să-l întrebați din nou să vedeți ce spune acum? Sau nu ați vrea să vă informați la poliție să aflați ce s-a întâmplat? Ar fi mai corect așa”.

În ceea ce privește „instituțiile care i-au reproșat că nu își organizează legal activitatea”, Pașca spune că l-au vizitat în această vară, dar nu au preluat niciun bolnav. Asta „pentru că acei bolnavi locuiesc LEGAL la Dumbrava și nu au cum să ia un cetățean român de la adresa unde locuiește fără acordul său. Dacă acei bolnavi ar locui ILEGAL acolo, de ce nu îi ridică poliția sau alte instituții? Pentru că acele instituții care vorbesc de ILEGALITATEA de la Dumbrava sunt obligate de lege să îi ingrijească, însă acest lucru nu se poate, nu se dorește sau care o fi motivul, nu știu. Dacă este adevărat că «toate instituțiile» îmi reproșează că nu vreau să intru în «legalitate», ce facem cu scrisorile pe care le-am trimis tuturor instituțiilor, spunându-le că vreau să intru în «legalitate», dar pentru acest lucru ele ar trebui să preia de la Dumbrava peste 100 de bolnavi?”.

 

De fapt, autorităţile nu vor bolnavii

Pentru a arăta că nu vorbește în vânt, Pașca a făcut publică scrisoarea adresată Prefecturii în vară anului trecut:

„Stimați domni, având în vedere contextul în care îngrijim aproximativ 200 de bătrâni și/sau bolnavi, precum și faptul că am fost amendați de DSP Bihor cu 5.000 de lei, interzicându-ne, în același timp, «activitatea de îngrijire a bolnavilor până la obținerea autorizației de funcționare», am decis să dau curs acestei «recomandări». Prin urmare, pentru a intra în «legalitate» am demarat procedurile de înființare a unei asociații non profit, urmând să amenajez și imobilele în care locuiesc pentru a corespunde standardelor cerute. Din păcate, însă, va trebui să reducem drastic numărul bolnavilor, deoarece sunt în medie patru, cinci în fiecare cameră, în timp ce conform normelor în vigoare ar trebui să fie doi. Așa că sunt peste 100 de bolnavi care urmează să fie evacuați din imobilele respective (unde în acest moment locuiesc cu forme legale). Având în vedere însă dificultatea instituțiilor pe care le reprezentați de a le găsi un adăpost în care să locuiască, accept ca «evacuarea» lor să se facă eșalonat. În acest sens, vă rog ca în cel mai scurt timp să preluați măcar 50 de bolnavi, care au domiciliul în Dumbrava nr. 80, Rapa 110 și în alte locații. Deși din punct de vedere legal nu am obligația de a-i îngriji (dimpotrivă, mi s-a interzis acest lucru) voi continua să le asigur hrana și îngrijirea de care au nevoie, până la soluționarea acestei probleme de către instituțiile abilitate”.

Pașca se întreabă retoric: «Dacă toate instituțiile spun că suntem ilegali, ce se întâmpla cu articolul din lege care spune că Statul, prin instituțiile sale, are obligația de a oferi sprijin persoanelor aflate în dificultate»? Și, totuşi, acționăm LEGAL. Aș dori ca cineva să-mi arate un articol din lege care să spună că un cetățean român are nevoie de autorizație ca să primească pe cineva în casa lui. Probabil mulți se gândesc la un articol din legea asistenței sociale care spune că orice furnizor de servicii sociale trebuie să dețină autorizație de funcţionare. Doar ca aceeaşi lege spune că de această activitate se pot ocupa și persoanele fizice autorizate în condițiile legii.

Cu toate acestea, doresc să spun următoarele: Dacă vreo instituție sau vreun furnizor de servicii sociale public sau privat consideră că «funcționez» ilegal, îmi arăt toată disponibilitatea să renunț la îngrijirea bolnavilor, dacă aceștia sunt preluați de dânșii pentru a le asigura cele necesare”.