La Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, a avut loc, zilele acestea, o întâlnire profesională. Datorită unui acord de parteneriat între bibliotecă și Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Bonitas”, evenimentul organizat a avut un subiect tematic: Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului.

Profesori specializați în psihopedagogie, în logopedie din cadrul Centrului Școlar „Bonitas” - Wagner Andrea (în limba maghiară) și Pușcaș Carla (în limba română) - au vorbit despre cauzele tulburării de spectru autist, despre simptome, dar și despre terapii educaționale și alternative.

Evenimentul susținut a avut o prezentatoare de la Asociația „Kapcsolódó Nevelés”, din Budapesta. Ambrózy Noémi a discutat despre următoarele subiecte: atașamentul parental, ce înseamnă să fii un membru dintr-o familie unde apar probleme de nevoi speciale, cum să ne confruntăm cu doliul personal și emoțional, ce înseamnă, de fapt, expresia „doliu”, care nu este întotdeauna strict legată de un caz de deces în societate.

Mare Daniel, voluntar la Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Bonitas”, a vorbit despre terapia prin desen. Daniel a avut o prezentare tematică despre metodolgia, analiza desenelor. Prezentarea a cuprins o introducere în criteriile și terminologiile necesare pentru o evaluare complexă a desenelor alcătuite cu un scop diagnostic. Activitatea a cuprins și un exercițiu spontan, participanții au realizat individual un desen tematic și au fost ajutați la evaluarea lui.

Concluzia evenimentului a fost că în societate cu toții avem anumite nevoi speciale, de aceea ar fi bine să fim mai empatici, mai recunoscători și solidari unii cu ceilalți.