Oraşul Oradea va fi epicentrul concursurilor de alergare din România cu prilejul desfăşurării Campionatului Naţional de alergare 5 km pe şosea dedicat seniorilor, tineret U23 şi U20. Competiţia va avea festivitatea de deschidere sâmbătă, 5 octombrie, de la ora 9.00, în Piaţa Unirii.

Evenimentul, care se va desfăşura la sfârşitul acestei săptămâni în centrul oraşului Oradea, este organizat de către Federaţia Română de Atletism în parteneriat cu ACS Progress Oradea (preşedinte Karmen Chimerel), ACS Bihorul Oradea (preşedinte Călin Laza) şi Asociaţia Judeţeană de Atletism Bihor (preşedinte Virgil Preda), susţinuţi de către Visit Oradea, Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor. Precedenetele două ediţii ale acestui concurs s-au desfăşurat la Braşov astfel că Oradea va fi în premieră gazda acestui gen de eveniment sportiv. „Ne simţim onoraţi să organizăm un asemenea eveniment în oraşul nostru, iar asta este o dovadă suplimentară a faptului că Oradea susţine sportul. De la an la an numărul competiţiilor care se desfăşoară în Oradea este tot mai mare iar cu acest prilej le mulţumim organizatorilor că fac acest lucru posibil. Ne dorim ca toţi participanţii la această reuniune atletică să trăiască o experienţă cât mai plăcută în Oradea şi să revină ulterior în oraşul nostru”, a declarat Teofil Filimon, viceprimar al oraşului Oradea, în cadrul conferinţei de presă organizate cu acest prilej.

Doi orădeni prezenţi la start

„Traseul pe care se va alerga este omologat internațional de către World Athletics la fel cum sunt alte două în oradea, pe distanţa de 10 km și 1 milă. Startul va fi dat în fața Sinagogii Neologe Sion, iar sosirea și festivitatea de premiere vor avea loc în Piața Unirii, lângă Statuia Regelui Ferdinand. La start vor fi prezenţi şi orădenii Laviniu Chiş (CSM Craiova) şi Diana Verdeş (LPS Bihorul-CSM Craiova), cea din urmă devenind recent campioană naţională la Braşov, în proba de alergeare 10 km pe şosea. Suntem foarte mândri de rezultatele ei şi sperăm să le repete şi la Oradea. Cu prilejul acestei competiţii, la Oradea va fi prezentă Anişoara Cuşmir, preşedintele Federaţiei Române de Atletism, care va oficia festivitatea de premiere”, a declarat Karmen Chimerel, conducătorul ACS Progress Oradea.

 

„Ne dorim ca recordul naţional să fie bătut”

„Având în vedere valoarea sportivă a celor doi orădeni care vor lua startul în competiţia de sâmbătă ne dorim să avem pe podium pe cel puţin unul dintre ei. Totodată sperăm să fie o cursă fără evenimente nedorite, una reuşită care astfel să ne ofere prilejul ca anul viitor să organizăm întreceri şi la alte categorii. În acelaşi timp ne dorim ca recordul naţional de 14:01 minute, deţinut de către Dragoş Pop (CSM Cluj), să fie bătut cu acest prilej. O altă ţintă a noastră este aceea de a dubla numărul de participanţi de la ediţia precedentă, iar numărul acestora să fie de cel puţin 100”, a afirmat Călin Laza, preşdintele ACS Bihorul Oradea.

Se vor da două starturi separate. De la ora 10:00 va fi startul în competiţia feminină, iar de la ora 10:45 se va da startul în proba masculină. Competiția va fi transmisă live pe canalul oficial de YouTube al Federației Române de Atletism, iar spectatorii prezenți vor putea urmări cursele pe un ecran LED amplasat în Piața Unirii.