Club de tenis după modelul austriac - Şanse infime în Oradea
Raul Cristescu, antrenorul austriac de origine română, încearcă de peste 10 luni să găsească soluţii pentru construirea unei baze sportive de tenis de câmp care să includă trei terenuri acoperite şi două în aer liber. Cum o astfel de investiţie necesită aproximativ 400.000 de euro, potenţialul investitor a căutat un parteneriat public-privat prin care fie Primăria Oradea, fie cea din Sînmartin să ofere un teren de 5.000 de metri pătraţi în concesiune. După atâta timp, niciuna dintre instituţii nu a găsit o soluţie care până la urmă ar fi în folosul comunităţii.
Înainte de toate este necesar să facem o prezentare a acestui potenţial investitor. Raul Cristescu, constănţean la origine, a jucat tenis toată viaţa. Încă de la 6 ani a început practicarea „sportului alb”, iar de la vârsta de 11 ani a fost mai mereu plecat de acasă, evoluând pentu cluburile din Capitală, Dinamo şi Steaua. În calitate de antrenor a activat în Bucureşti, Braşov, Istanbul, Germania, Tunisia şi, ultima dată, Austria. Timp de 20 de ani a stat în Viena, unde a pus bazele şcolii de tenis „Tennis 4 you”. El este căsătorit cu o orădeancă şi acesta este resortul pentru care a ales oraşul de pe Crişul Repede pentru a da viaţă ideii unui club privat construit pe model occidental. „Ideea de a pune bazele unui club privat în România a fost motivul pentru care m-am întors. Îmi doresc atacarea unei breşe rămasă liberă, aceea de a construi o sală de tenis de câmp care să fie de sine stătătoare. Ea va avea trei terenuri care vor ocupa o suprafaţă de aproximativ 2.000 de metri pătraţi”, a declarat Rau Cristescu.
„Dacă mi s-ar fi spus: nu avem, nu putem, aş fi înţeles”
Şi pentru că o asemenea investiţie care să includă şi terenul necesită în jur de 400-500 de mii de euro, investitorul a căutat concesionarea unui teren atât de la Primăria Oradea, cât şi de la Primăria Sînmartin. Din păcate niciuna dintre instituţii nu a găsit deschidere către acest proiect. „Motivul pentru care am discutat cu primarul Bolojan a fost costul foarte mare pe care îl implică o asemenea construcţie. A fost o încercare pentru a obţine concesiunea unui teren de 5.000 de metri pătraţi. După discuţia iniţială în care s-au propus trei locaţii nu s-a mai întâmplat absolut nimic. Ulterior am fost reorientat către Primăria Sînmartin, care, prin domnul Laza, mi-a oferit un teren lângă baza sportivă Luceafărul, o locaţie excelentă pentru ceea ce mi-am propus să fac. Din păcate, ulterior am fost informat că discuţia şi-a pierdut substanţa câtă vreme s-a descoperit că terenul respectiv aparţine ANI şi nu primăriei. Am luat legătura din nou cu Primăria Oradea, contactându-l pe viceprimarul Birta, care m-a amânat mereu. Dacă mi s-ar fi spus: nu avem, nu putem, aş fi înţeles, dar până la urmă aşa stau lucrurile”, a concluzionat un om care doreşte să construiască ceva pentru sport din banii lui, dar nu găseşte niciun sprijin la autorităţi. De menţionat că iniţial Raul Cristecu şi-a dorit ca proiectul său să fie unul 100% privat, dar costurile foarte mari ale terenurilor l-au determinat să apeleze la sprijinul autorităţilor locale. Rămâne de văzut dacă până la urmă se va găsi o soluţie din care are avea de câştigat şi orădenii.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.