Cerințele din protocolul emis de Ministerul Sănătății și Ministerul Tineretului și Sportului sunt greu de îndeplinit de majoritatea echipelor din eșalonul secund la fotbal. Doar patru formații din cele 18 rămase în competiție au anunțat că au posibilitatea de a respecta recomandările dure făcute de cele două ministere, restul solicitând anularea sau „înghețarea” campionatului.

Cele patru echipe care s-au arătat deschise să accepte revenirea la antrenamente în baza protocolului recomandat de Ministerul Sănătății și Ministerul Tineretului și Sportului sunt UTA, Turris Turnu Măgurele,  Petrolul și Rapid, adică ocupantele locurilor 1, 3, 5 respectiv 6.  

Cluburile care doresc să-și reia activitatea începând din 15 mai trebuie să îndeplinească anumite condiții stricte. Jucătorii și membrii staffului tehnic se vor afla în carantină 14 zile, iar apoi trebuie să respecte condiții de izolare de tip cantonament și în timpul desfășurării competiției. Practic vor sta într-un stagiu centralizat continuu timp de două luni, cu serioase implicații financiare pentru grupările care nu dispun de bază proprie de cazare. La aceste cheltuieli, cifrate la aproximativ 70.000 de euro, s-ar adăuga cele cu testarea periodică a fotbaliștilor, pe lângă deplasări și plata salariilor.

Conducătorii echipelor au anunțat că în cazul în care condițiile de pregătire și desfășurare a meciurilor vor fi relaxate atunci ar dori să joace. Federația Română de Fotbal le-a comunicat oficialilor echipelor că va avea noi discuții pentru a încerca relaxarea protocolului, iar apoi se va discuta din nou despre soarta acestei ediții a Ligii a II-a. Dacă se va continua campionatul, sistemul va fi play-off / play-out, nemaifiind timp pentru desfășurarea celor 14 etape rămase din retur.

”Ne dorim să putem să începem antrenamentele şi aceasta este şi propunerea pe care noi am avansat-o MTS-ului, să începem antrenamentele în grupuri de câte patru jucători pe 15 mai, imediat după ce se va ieşi din starea de urgenţă, astfel încât, treptat, după data de 1 iunie, să ne putem desfăşura antrenamentele comune pentru toate echipele, iar prin 13 iunie să reluăm campionatele. Ne-ar fi foarte util să începem pregătirea pe 15 mai, fiindcă pe 25 mai trebuie să comunicăm către UEFA calendarul pe care îl propunem pentru reluarea competiţiilor interne”, a declarat Răzvan Burleanu, președintele FRF.

În condițiile date, sunt șanse reduse ca Liga a II-a să fie reluată. Spre sfârșitul săptămânii trecute, FRF a decis suspendarea definitivă a campionatului Ligii a III-a. O măsură similară a fost luată zilele trecute și în Ungaria la nivelul ligilor a doua, a treia și județene.