Echipa de baschet masculin CSM CSU Oradea a pierdut finala Ligii Naționale cu scorul general de 4-1. În ultimul meci, cu toate că a fost învinsă 97-89, formația bihoreană a oferită o replică solidă lui U-BT Cluj-Napoca, puternica sa adversară. Cu toate acestea, Cristian Achim, antrenorul roș-albaștrilor, este de părere că echipa sa a făcut un sezon competițional admirabil.

Cotată cu șanse infime la victorie în meciul 5 al finalei Ligii Naționale, CSM CSU Oradea nu a acceptat deloc acest statut oferind o replică solidă lui U-BT Cluj-Napoca, formație care era pregătită pentru celebrarea celui de-al patrulea titlu național consecutiv. Cu toate acestea cu un lot valoric evident superior, cu o bancă de rezerve apropiată de nivelul titularilor, U-BT nu a cedat avantajul terenului propriu câștigând la 8 puncte diferență. Cu toate acestea, Oradea nu a cedat niciun sfert al partidei la mai mult de o posesie diferență iar asta spune totul despre cum au abordat roș-albaștrii acest meci care pentru ei avea caracter decisiv. În cele din urmă valoarea superioară și-a spus cuvântul și alb-negrii și-au trecut în palmares un nou titlu de campioană.

„Le mulțumesc clujenilor pentru aplauze”

Cristian Achim, antrenorul CSM CSU Oradea, a recunoscut superioritatea adversarului într-un interviu acordat baschet..ro și a ținut să îl felicite. Totodată tehnicianul a apreciat atitudinea fanilor clujeni care au acompaniat cu aplauze premierea formației orădene. „Vreau să îl felicit pe antrenorul Mihai Silvășan și întreaga organizație U-BT. Vreau să le mulțumesc fanilor clujeni pentru aplauzele acordate în momentul premierii. Pentru mine a contat mult. Înseamnă că, cumva, lumea de-acolo apreciază și munca noastră și echipa noastră, până la urmă. Pentru noi contează acest lucru”, a spus Cristian Achim.

„Un arbitraj care nu s-a ridicat la înălțimea meciului”

Tehnicianul a vorbit și despre meciul 5 al finalei în care consideră că au fost anumite probleme de arbitraj dar cu toate acestea nu contestă victoria alb-negrilor. „A fost un meci foarte intens, atât fizic, cât și din punct de vedere psihologic, mental. A fost o frumoasă bătălie tactică, cu surprize și de o parte și de cealaltă. Păcat că meciul a fost umbrit de un arbitraj care nu s-a ridicat la înălțimea meciului nici pe departe. Nu vreau să comentez eu mai multe, las pe fiecare să judece cum vrea. Dar nu acela era modul în care ar fi trebuit să fie arbitrat. Fără ca asta să însemne că nu consider Clujul campioana meritată, de altfel i-am și felicitat pentru asta. Deci ei sunt campioana meritorie într-un mod clar”, a mai afirmat Cristian Achim.

„În multe momente ne-am ridicat la înălțimea adversarului”

Totodată antrenorul CSM CSU Oradea a punctat momentele esențiale ale finalei. „Meciul 4 a fost dezechilibrat, însă a venit în umbra prestații foarte bune a Clujului. Primul meci a fost un pic nedrept, în sensul în care s-a terminat cu un run de 16-0. Nu aceea era diferența reală dar, în fine, nu contează. Consider că am dat o replică serioasă. Cred că în meciul câștigat ne-am autodepășit clar și în multe momente ne-am ridicat la înălțimea finalei și la înălțimea adversarului”, a mai declarat Achim.

Mulțumiri la finele unui „sezon admirabil”

La final, tehnicianul a dorit să adreseze mulțumiri la capătul unui sezon competițional în care consideră că echipa sa a avut rezultate admirabile. „Consider că echipa noastră a avut un sezon admirabil, jucând bine atât pe plan intern, cât și în FIBA Europe Cup. În spatele acestei medalii de argint din campionat se află o muncă enormă de 10 luni plină de provocări și încercări. Am avut de suplinit accidentarea de lungă durată a lui Nikola Markovic, dar și plecarea lui Erick Neal, fundașul principal, înainte cu o lună de începerea plyoff-ului, iar în acest context rezultatele par încă și mai bune. Un mare BRAVO tuturor jucătorilor! Vreau să mulțumesc în primul rând celor doi colegi ai mei, profesorului Marius Marinau și lui Rade Markovic pentru munca enormă și excelentă depusă pe tot parcursul anului. Nu am cuvinte să exprim importanța lor. De asemenea, vreau să mulțumesc lui Cristi Dan, lui Toni (n.r. Anton Țâmpu) și doctorului Alin Iova. Bineînțeles, tuturor jucătorilor! Mai doresc să mulțumesc tuturor factorilor de decizie și sponsorilor care fac posibilă existența aceastei echipe frumoase, precum și lui Șerban Sere, directorul clubului, ca și tuturor angajaților CSM Oradea care fac munca nevăzută, dar nu mai puțin importantă pentru desfășurarea activității în condiții optime. Nu în ultimul rând doresc să mulțumesc fanilor noștri. I-am simțit alături de fiecare dată, iar încurajările lor continue (Meciul 4 din seria cu Clujul este un exemplu absolut pentru toate sporturile: mă înclin) ne motivează continuu. Personal, la finalul meciurilor, simt dragostea și căldura fiecăruia dintre voi, iar copiii prezenți în număr atât de mare întregesc atmosfera de familie. Vă mulțumesc din suflet!”, a conchis Cristian Achim.