Cu un buget limitat, dar cu antrenori cu multă pasiune pentru acest sport, Clubul Sportiv Crişul Oradea a obţinut rezultate deosebite cu echipele de polo pe care le are la finele sezonului competiţional 2021-2022. Totuşi, fără aportul finanţării private, aceste performanţe ar fi fost greu de atins.

La final de sezon competiţional, conducerea CS Crişul Oradea a făcut un bilanţ al secţiei de polo care a adus la Oradea nu mai puţin de trei titluri naţionale. Este vorba despre echipa de juniori III, pregătită de către Ciprian Cîmpianu, care şi-a adjudecat titlul de campioană la o diferenţă de 9 puncte faţă de a doua clasată, echipa de copii IV (U13), pregătită de către Nicolae Diaconu, şi echipa de fete U17 antrenată de către Dorin Sava. „De când am preluat funcţia de director al acestui club, am încercat să ne organizăm cât mai bine, iar acest lucru ne-a reuşit câtă vreme am obţinut aceste rezultate remarcabile. Clubul Crişul Oradea reprezintă al doilea centru la nivel naţional ca dimensiune după cel din Bucureşti în acest sport şi mă refer aici la nivel de copii şi juniori”, a declarat Peto Dalma, directorul CS Crişul.

 

„Bugetul ni se termina la jumătatea sezonului”

Finanţarea este cea mai mare problemă cu care se confruntă în special cluburile cu echipe de polo din afara Bucureştiului, iar conducătoarea CS Crişul a subliniat importanţa majoră pe care au avut-o banii atraşi din sponsorizări. „Pe lângă bugetul alocat de la Ministerul Tineretului şi Sportului, prin implicarea deosebită a lui Cosmin Goina am reuşit să atragem suma de 83.903 lei din sponsorizări, bani care ne-au ajutat să ducem la bun sfârşit partea a doua a acestui sezon competiţional al echipelor de polo”, a ţinut să sublinieze directorul CS Crişul. Multe dintre aceste rezultate ar fi fost imposibil de obţinut fără pasiunea pe care o au toţi antrenorii care activează în cadrul secţiei de polo de la Crişul Oradea. „Felicitări tuturor antrenorilor pentru rezultatele obţinute într-o perioadă scurtă de timp. Eforturile comune au condus către aceste performanţe, în ultimii 5 ani poloul luând-o la vale. Sincer, nu mă aşteptam să obţinem aceste rezultate atât de repede. Referitor la buget, am atras atenţia federaţiei că prin schimbarea sistemului competiţional vom avea probleme financiare. Bugetul alocat ni se termina la jumătatea sezonului, iar fără finanţare privată nu am fi reuşit să ducem la capăt competiţia. Pe această cale îmi doresc să mulţumesc sponsorilor şi părinţilor fără a căror contribuţie financiară nu am fi ajuns aici”, a declarat Cosmin Goina, expert sportiv în cadrul CS Crişul.

 

„Vom colabora în măsura în care timpul mi-o va permite”

Prezent la acest raport de activitate al secţiei de polo din care face parte şi unde îşi desfăşoară activitatea, Ciprian Cîmpianu, noul antrenor principal al CSM Oradea, vicecampioana României, a precizat că va încerca în măsura în care timpul i-o va permite să intensifice colaborarea dintre cele două cluburi orădene de polo. „Voi colabora în continuare cu CS Crişul în măsura în care timpul îmi va permite acest fapt, dar în acest moment nu există nicio certitudine, deoarece nu cunoaştem sistemul competiţional pentru sezonul viitor. Noua conducere a federaţiei caută soluţii pentru a adapta campionatul intern la ceea ce se joacă în ţările cu tradiţie în acest sport”, a spus la rândul său antrenorul Ciprian Cîmpianu.

 

„Renovare în doi ani, în loc de două-trei luni”

Nicolae Diaconu, un jucător de calibru pe care CSM Oradea l-a avut în perioada în care cucerea 9 titluri consecutive de campioană naţională, a contribuit major la performanţele CS Crişul din sezonul recent încheiat. „Ţin să-i mulţumesc lui Cosmin Goina şi doamnei directoare, doi oameni extrem de deschişi către progres. Finanţarea neadecvată este cea mai mare problemă cu care ne confruntăm, iar în acest sens pot să vă dau un exemplu. Dacă am plecat într-o deplasare cu 15 copii, parte dintre părinţii celorlalţi care nu au făcut parte din lot şi-au retras sprijinul financiar. Îi mulţumesc şi lui Fejer Ivan, cel care de dimineaţa şi până seara se află cu copiii la bazin şi demonstrează că acest sport se poate face şi doar din pasiune. Referitor la titlul de campioni naţionali cucerit la copii U13 pot să vă spun că avem un avantaj în faptul că în Oradea toţi tinerii care îşi doresc să practice acest sport vin să o facă la clubul Crişul spre deosebire de Capitală, unde sunt mai multe cluburi. Cu toate acestea, am avut o mare problemă legată de pregătire. Nu pot să înţeleg cum renovarea unui bazin (Bazinul „Ioan Alexandrescu” - n.r.) poate dura mai mult de doi ani când aceasta ar fi trebuit să dureze doar două-trei luni”, a afirmat, la rândul său, antrenorul Nicolae Diaconu. Referitor la acest aspect tehnicienii au descris condiţiile în care şi-au desfăşurat antrenamentele, adică pe jumătate de bazin, în cel mai bun caz, de luni până miercuri, în weekend-uri sau la ore foarte târzii, total improprii sportului de performanţă. „Să stai doar într-un bazin, cu antrenamente la ore imposibile, e un miracol să faci performanţă”, a declarat antrenorul Fejer Ivan. După afirmaţiile antrenorilor, Peto Dalma, directorul clubului, a completat: „Şi aşa facem performanţă! Aceste rezultate ne dau posibilitatea să solicităm schimbarea sistemului competiţional la copii şi juniori, sistem care este complet nefavorabil echipelor din provincie”.