Faza grupelor de la UEFA Euro 2024 s-a încheiat, 16 echipe mergând în optimile de finală din Germania, în timp ce altele opt au părăsit competiția. Este o ediție a recordurilor personale, dar și de echipă. Site-ul oficial UEFA prezintă realizările notabile din faza grupelor ale actualei ediții.

Cel mai tânăr jucător: Lamine Yamal (Spania) - 16 ani și 338 de zile

Adolescentul spaniol Lamine Yamal a intrat în istorie, devenind cel mai tânăr jucător care a jucat la o finală Euro, când a fost titular în victoria Spaniei cu 3-0 împotriva Croației, pentru a da startul campaniei din Grupa B.

Precedentul record era deținut de polonezul Kacper Kozłowski, care avea 17 ani și 246 de zile când a jucat în remiza 1-1 cu Spania la Euro 2020. Cu toate acestea, Yamal a depășit cu ușurință acest record, intrând pe teren la Berlin la doar 16 ani și 338 de zile, talentatul debutant reușind o pasă de gol, pentru a încununa o zi specială. „El continuă să doboare recorduri", a declarat ulterior antrenorul Luis de la Fuente. „Trebuie să continue să crească și sunt sigur că într-o zi va fi unul dintre cei mai buni".

Cel mai tânăr antrenor: Julian Nagelsmann (Germania) - 36 de ani și 327 de zile

Julian Nagelsmann se va fi bucurat din plin de primul meci al acestei finale Euro. Nu numai că echipa sa, Germania, a învins Scoția cu 5-1 pe teren propriu, la Munchen, dar fostul antrenor de la Leipzig și Bayern a stabilit un record personal, devenind cel mai tânăr om care a preluat conducerea unei națiuni la acest turneu, la vârsta de 36 de ani și 327 de zile, devansându-l pe fostul selecționer al Sloveniei, Srečko Katanec, cu doar șase zile.

„Echipa îmi dă multă energie - este foarte distractiv cu acest grup de jucători", a fost verdictul lui Nagelsmann după meci.

Cel mai tânăr căpitan: Dominik Szoboszlai (Ungaria) - 23 de ani și 243 de zile

Exemplificând faptul că nu ai neapărat nevoie de o vârstă înaintată pentru a fi un mare lider, Dominik Szoboszlai a fost căpitanul echipei Ungariei în primul meci cu Elveția la vârsta de 23 de ani și 243 de zile. Astfel, el a depășit recordul la Euro al lui Giuseppe Bergomi, de 24 de ani și 171 de zile, când a condus Italia împotriva Germaniei în 1988.

„Cred că m-am schimbat mai mult ca persoană decât ca jucător", a spus Szoboszlai despre funcția de căpitan înaintea turneului. „Încerc să fiu un model de urmat și să ajut cu orice are nevoie orice alt jucător".

Cel mai bătrân marcator: Luka Modrić (Croația) - 38 de ani și 289 de zile

Unul dintre cele mai memorabile goluri ale turneului de până acum îi aparține căpitanul Croației, Luka Modrić, care a marcat împotriva Italiei, aducându-și echipa în avantaj la doar câteva momente după ce ratase un penalty.

Deși Squadra Azzurra a reușit să egaleze pe final, golul va fi întotdeauna special pentru Modrić, deoarece a depășit recordul fostului atacant austriac Ivica Vastić, devenind cel mai vârstnic marcator la un Euro, la vârsta de 38 de ani și 289 de zile. Mijlocașul lui Real Madrid nu a trecut în cele din urmă de faza eliminatorie. „Mi-ar plăcea să joc mereu, dar probabil va veni o vreme când va trebui să-mi agăț ghetele în cui", a spus spășit legendarul căpitan al croaților.

Cel mai bătrân jucător: Pepe (Portugalia) - 41 de ani și 117 zile

La celălalt capăt al scalei, cu aproape 25 de ani mai în vârstă decât Yamal, veteranul fundaș portughez Pepe a devenit cel mai vârstnic jucător la o finală Euro, în timpul victoriei cu 2-1 a echipei sale în fața Cehiei în Grupa F - un record pe care l-a depășit în fața Turciei la 41 de ani și 117 zile.

Fundașul central de la Porto devenise deja cel mai vârstnic marcator din UEFA Champions League în sezonul trecut și a adăugat în mod corespunzător un alt record pe lista sa după ce a jucat la 41 de ani și 113 zile în victoria împotriva Cehiei.

Precedentul cel mai vârstnic jucător, portarul Ungariei, Gábor Király, avea 40 de ani și 86 de zile când a înfruntat Belgia în optimi la Euro 2016. „Felicitări lui Pepe pentru că este cel mai în vârstă jucător din istoria Campionatului European!" a scris Király pe social media după aceea. „Mare respect și toate cele bune!"

Cele mai multe campanii finale: Cristiano Ronaldo (Portugalia) - 6

Croatul Modrić s-a alăturat lui Cristiano Ronaldo și mai târziu lui Pepe, devenind unul dintre singurii jucători care au figurat la cinci turnee finale la Euro, când a jucat în înfrângerea cu 3-0 a țării sale în fața Spaniei la Berlin.

Însă, trei zile mai târziu, Ronaldo l-a depășit, intrând pe teren la al șaselea Euro diferit, primul său turneu având loc în 2004. De asemenea, Ronaldo și-a extins recordul de apariții în cele mai multe meciuri ale turneului la un total de 28, dar încă nu și-a îmbunătățit recordul de 14 goluri în competiție. „Sunt mândru să fiu primul jucător care joacă în șase turnee EURO", a declarat Ronaldo. „Sunt încântat de acest lucru, deoarece arată longevitatea carierei mele fotbalistice".

Cel mai rapid gol la Euro: Nedim Bajrami (Albania) - 23 de secunde

Suporterii abia își ocupaseră locurile când extrema Nedim Bajrami a oferit Albaniei un avantaj surprinzător în primul meci al celui de-al doilea Euro împotriva Italiei. Mingea a pătruns adânc în jumătatea de teren a Squadrei Azzurra încă de la lovitura de începere, iar Bajrami a profitat de o pasă înapoi ezitantă pentru a-și aduce echipa în avantaj și a stârni delirul pe stadionul BVB din Dortmund.

Italia a revenit pentru a câștiga, dar este un moment pe care Bajrami nu îl va uita niciodată. Jucătorul lui Sassuolo a doborât precedentul record de cel mai rapid gol aparținând rusului Dmitri Kirichenko, care și-a pus echipa în avantaj împotriva Greciei în 2004 după 1 minut și 7 secunde. „Să înscriu pentru Albania la un Euro a fost un vis pentru mine", a declarat Bajrami. „Am visat la asta când eram copil și am muncit din greu pentru asta".

Alte cifre notabile

Germania a devenit prima echipă care înscrie cinci goluri într-un meci de deschidere de la primul din istoria Euro, în 1960, când Iugoslavia a învins Franța cu 5-4. Victoria cu 5-1 a Die Mannschaft împotriva Scoției a reprezentat, de asemenea, succesul la cea mai mare diferență de goluri înregistrat vreodată într-un meci de deschidere la un EURO.

Arda Güler din Turcia a devenit cel mai tânăr jucător care a marcat la debutul său la Euro, când a înscris împotriva Georgiei la vârsta de 19 ani și 114 zile. El a eclipsat recordul lui Cristiano Ronaldo de 19 ani și 128 de zile, stabilit în 2004.

Prin golul marcat împotriva Cehiei pentru Portugalia, Francisco Conceição s-a alăturat unui club exclusivist de tați și fii care au marcat la un Euro, tatăl său, Sergio Conceição, marcând la Euro 2000. Singurul alt cuplu tată-fiu care a marcat este format din italienii Enrico Chiesa (1996) și Federico Chiesa (2020).

Mijlocașul englez Jude Bellingham a devenit cel mai tânăr jucător care a participat la două turnee finale EURO, la 20 de ani și 353 de zile, depășind recordul anterior al germanului Jamal Musiala, de 21 de ani și 109 zile.