Frământările interne total surprinzătoare la finele unui sezon competițional în care FC Bihor a fost singura echipă neînvinsă dintre cele 100 de formații din Liga a III-a au condus către o concluzie. Conducerea clubului a decis ca fiind oportună înlocuirea totală a echipei tehnice justificând hotărârea luată prin trecerea la un nivel superior de peformanță. Cu toate acestea obiectivul trasat noului antrenor argentinian este - evitarea retrogradării...

Decizii aparent bizare la clubul de fotbal fanion al județului Bihor. Cu o performanță rar întâlnită, aceea de a nu pierde nici un meci de campionat pe parcursul unui întreg sezon competițional, conducerea administrativă a orădenilor a hotărât înlocuirea antrenorului Florin Farcaș cu argentinianul Gustavo Aragolaza, un tehnician cunoscut marelui Mircea Lucescu, dar nu atât prin prisma fotbalului cât prin prisma meselor pe care le serveau la același restaurant din Brescia, după cum însuși tehnicianul a declarat asta. Un alt aspect oarecum interesant este acela cu privire la traducerea aproximativă oferită în cadrul conferinței de presă. Tehnicanul a pomenit în limba italiană despre întâlnirea avută cu „Catalin”, dar translatorul de ocazie, psihologul clubului Claudiu Damian, a omis să menționeze acest detaliu în traducerea făcută de parcă ar fi vorba despre un secret care trebuie bine păstrat. Ca o concluzie, FC Bihor intră pe mâna unui tehnician globetrotter, cu experiențe profesionale în 5 țări ale lumii, dar fără realizări notabile în această calitate. Să sperăm totuși, pentru binele acestei echipe, că acele persoane care au decis această schimbare știu exact ceea ce fac din punct de vedere sportiv și nu au în vedere și alte aspecte despre care nu e oportun să facem referire la acest moment. Cert este faptul că absolut sigur și vechea conducere tehnică a echipei și-ar fi asumat evident obiectivul de evitare a retrogradării, unul perfect la îndemână pentru un club cu stabilitatea finaciară pe care o are FC Bihor în acest moment. Totuși a trasa sarcina de a rămâne în Liga a II-a nu înseamnă deloc „a trece la un alt ciclu de performanță” după cum afirma președintele George Tătar, situație care s-a încercat a fi corectată ulterior în conferința de presă de către tehnicianul argentinian care a afirmat că echipa va juca la victorie fiecare meci.

Responsabilitățile noului director tehnic

 „În această perioadă am avut, alături de colegii mei din Consiliul Director şi AGA, mai multe analize. După cum bine ştiţi, proiectul FC Bihor are o strategie care conţine mai mult etape, pe termen mediu şi lung. Primul obiectiv a fost cel de a accede în Liga a II-a şi pregătirea paşilor necesari pentru înfiinţarea Academiei pentru copii şi juniori. Azi suntem la etapa în care pregătim clubul pentru a putea face faţă cerinţelor de Liga a II-a şi crearea unei structuri administrative şi sportive solide. Din acest motiv am identificat nevoia de a înfiinţa posturi noi în organigramă, pe care le vom anunţa pe parcurs. Aici se încadrează şi postul de director tehnic, care va avea următoarele responsabilităţi: împreună cu directorul sportiv, implementarea unei filosofii de joc şi un model de joc specific pentru FC Bihor; integrarea Centrului de Copii şi Juniori în acest nou model, formarea unui mod profesionist de a lucra începând de la Centrul de Copii şi Juniori până la echipa mare; pregătirea şi formarea unor antrenori, scouteri, preparatori fizici şi analişti video pentru acest club, iar aici prioritar vor fi cei care au activat sau cei care activează în cadrul clubului”, a declarat George Tătar, preşedintele clubului.

„Sunt necesare schimbări pentru a evolua”

Conducătorul FC Bihor a vorbit despre schimările de pe banca tehnică a echipei de seniori. „În ceea ce priveşte antrenorul lui FC Bihor, vă pot spune că, în urma analizelor şi raportat la proiectul pe care l-am pornit, Consiliul Director şi AGA au hotărât să nu mai continue colaborarea cu actualul antrenor (Florin Farcaș – n. r.). Eu îi mulţumesc pentru munca depusă, însă vine un moment în viaţa fiecăruia când sunt necesare schimbări pentru a putea evolua. El a antrenat CAO şi mai apoi FC Bihor timp de şapte ani de zile, dar trebuie să înţelegem că vine un alt ciclu de performanţă. Proiectul FC Bihor trebuie să se bazeze pe Academie şi pe spiritul bihorean, pentru că noi credem că fotbalul este o ecuaţie cu multe necunoscute şi dacă nu rezolvăm corect prima parte a ecuaţiei, adică fotbalul pentru copii şi juniori, tot rezultatul este greşit. De aceea, Academia capătă o importanţă strategică pentru noi. Succesul unui club se bazează pe suma a patru factori, competenţă, costuri (buget), cicluri de performanţă şi un dram de noroc. Treaba noastră este să influenţăm primii trei factori şi pas cu pas vom face asta. Prezenţa lui Gustavo alături de mine reprezintă un prim semnal, dar vor mai urma şi altele”, a mai afirmat George Tătar.

„Vom implementa metodologia italiană”

Gustavo Aragolaza, noul director tehnic al clubului, este un argentinian în vârstă de 53 de ani cu o experienţă în special în fotbalul italian. „Am o experienţă de 30 de ani în fotbal. Prima mea experienţă a fost ca portar, ulterior ca manager, director tehnic şi antrenor. Aceasta m-a făcut să trăiesc în diferite ţări din lume, SUA, Chile, Spania, Italia şi Bulgaria. Totul a mers foarte repede cu FC Bihor, un director sportiv din Italia, Gianluca Nani, director sportiv la Watford şi Udinese, mi-a propus această funcţie. Acest proiect mi s-a părut foarte interesant, un proiect prin care se poate dezvolta fotbalul bihorean pentru că voi lucra atât la Academie, cât şi cu jucătorii echipei mari. Îmi place să lucrez foarte mult cu jucătorii tineri şi să le dau posibilitatea să crească într-un mod cât mai sănătos. Vom implementa metodologia italiană cu anumite puncte din metodologia argentiniană”, a declarat Gustavo Aragolaza.

Discuții avansate cu 5 jucători bihoreni

Cât priveşte lotul de jucători pentru noul sezon competiţional, preşedintele George Tătar a menţionat că se află în discuții cu mai mulți bihoreni. „Ne dorim cât mai mulți bihoreni, iar în acest moment avem discuții avansate cu cinci jucători bihoreni şi sperăm ca până marţi să și finalizăm negocierile. De asemenea, avem în plan şi alţi jucători tineri de la diferite echipe din țară, pe care ni-i dorim la noi. Nu excludem şi jucători străini, dar deocamdată nu avem vreo discuţie cu cineva din străinătate”.

Reunirea echipei de seniori în vederea pregătirilor pentru noul sezon competițional este programată pentru marţi, 25 iunie, de la ora 11,00, la Stadionul „Iuliu Bodola”.