Povestea celei mai de succes generații din fotbalul românesc a fost transpusă într-un film documentar lansat oficial miercuri seara la Cinema Palace Oradea. Avanpremiera filmului „Hai România! Povestea Generației de Aur” a atras invitați din lumea fotbalului, jucători, antrenori, conducători de cluburi, jurnaliști, dar și simpli iubitori ai fenomenului sportiv.

N-au lipsit invitații speciali, antrenorul emerit Emeric Ienei cu cele mai mari performanțe din istoria fotbalului românesc – Cupa Campionilor Europeni și Supercupei Europei cucerite cu Steaua, fost selecționer al României la CM 1990 şi la CE 2000,  foștii internaționali Alexandru Boc, Muzsnay Zsolt – component al lotului național al României la Campionatul Mondial din Italia 1990, Zeno Bundea – fost jucător al echipei FC Bihor, care a mai evoluat de-a lungul carierei la Rapid, U Craiova, U Cluj, Zenit Sankt Petersburg etc., Ovidiu Lazăr, fost atacant la FC Bihor, precum și Viorel Vancea – fost jucător la FC Bihor, U Craiova, dar și la numeroase echipe din Ungaria (BVSC, Videoton, Honvéd, Békéscsaba). Prezentă a fost şi echipa de seniori FC Bihor, împreună cu staff-ul tehnic. Au absentat motivat Mihai Neșu, răcit, și Claudiu Keșeru, aflat în vacanță.

Pelicula „Hai România! – Povestea Generației de Aur” prezintă aspecte legate de echipa naționale a României de la sfârșitul anilor 90 și până spre anul 2000, perioadă în care a ajuns pe locul trei în lume în clasamentul FIFA şi a bifat  trei calificări consecutive la  campionate mondiale (1990-1994-1998) şi două calificări consecutive la campionate europene (1996 şi 2000).

Dincolo de imagini video, fotografii, decupaje din ziarele vremii, filmul se bazează pe declarații și comentarii, deopotrivă serioase, haioase, emoţionante sau nostaligice ale principalilor artizani ai unor rezultate de excepţie reuşite de echipa naţională,  Gică Hagi, Gică Popescu, Gabi Balint, Marius Lăcătuș, Ionuț Lupescu, Florin Răducioiu, Bogdan Stelea, Florin Prunea, Ioan Ovidiu Sabău, Dan Petrescu, Miodrag Belodedici etc., dar și antrenorii Emeric Ienei, Anghel Iordănescu și Țiți Dumitriu. Nu lipsesc nici reacţiile românilor din ţară după victoriile repurtate la turneele finale de după 1990, culminând cu parcursul de excepţie de la Cupa Mondială din 1994, unde România a ajuns până în sferturile de finală, ratând dramatic o semifinală cu Brazilia, care avea să devină campioană mondială. 

Pentru realizarea filmului au fost înregistrate peste 200 de ore de filmări în România, şi în străinătate, mai exact în Italia, Coreea de Sud şi Spania, unde echipa de producţie a discutat  cu Cristian Chivu, Dan Petrescu şi Gheorghe Popescu. Munca de producţie s-a bazat şi pe vizionarea a peste 150 de ore de imagini din arhivele FIFA, UEFA şi TVR cu meciuri, reportaje, emisiuni şi ştiri din perioada respectivă.

Producţia poate fi vizionată pe marile ecrane începând de astăzi la Cinema Palace.