Protocolul medical pentru reluarea fotbalului amator cuprinde măsuri costisitoare pentru echipele de la nivelul ligilor a IV-a şi a V-a, care se văd în imposibilitatea de a disputa meciuri oficiale. AJF Bihor vine în sprijinul acestora cu o solicitare către forurile decizionale superioare legată de simplificarea testării jucătorilor şi oficialilor echipelor şi de joc.

Preşedintele AJF Bihor, Radu Bitea, consideră că testarea colectivă (pooling test) ar trebui introdusă şi la echipele din fotbalul amator, aceasta fiind o varianta mai ieftină pentru acestea, în cazul unui rezultat negativ.

„Am propus colegilor AJF din România o adresa comună FRF, MS, MTS, foruri decizionale, prin care solicităm să se introducă în cadrul Protocolului medical pentru reluarea fotbalului amator, a pooling-ului sau testarea comunitară (testarea mai multor persoane într-o singură probă). Acest test reduce semnificativ costurile, este legiferat şi aplicat de multe primării cu girul DSP-urilor", a afirmat Radu Bitea, preşedintele AJF Bihor, şi iniţiatorul acestui demers.

La testarea colectivă se va testa un grup mic de persoane, maxim 10, prin recoltare individuală. Mai exact, probele recoltate de la maxim 10 persoane vor fi analizate la comun. În situația în care rezultatul testului este negativ, este sigur că cele 10 persoane nu sunt infectate. În situația în care rezultatul este pozitiv, testarea individuală a celor 10 persoane este obligatorie, pentru a determina care din cei 10 este infectat. În cazul în care rezultatul testării colective (pool testing) este pozitiv, beneficiarul își asumă achitarea contravalorii testării individuale a tuturor persoanelor care au făcut parte din lotul respectiv.

Conţinutul scrisorii către forurile decizionale:

Domnului Răzvan Burleanu,

Reprezentanților forurilor decizionale,

Ministerului Sănătății și Ministerului Tineretului și Sportului

Solicitare

„Asociațiile Județene de Fotbal din România și Asociația Municipală de Fotbal București vă solicită introducerea în cadrul Protocolului medical pentru reluarea competițiilor de fotbal amator a testării comunitare pentru depistarea Covid-19.

Conform DSP-urilor, Strategia de prevenție a răspândirii coronavirus prin testare comunitară crește volumul, viteza și eficiența depistării persoanelor infectate cu Covid 19, metoda denumită pooling (testarea mai multor personae într-o singură probă).

Pool Testing-ul este deja folosit de majoritatea primăriilor cu adresabilitate către comunitate prin policlinici ori spitale.

Actualul Protocol medical pentru reluarea competițiilor de fotbal amator este aproape similar cu cel al fotbalului profesionist. Diferența constă în neobligativitatea cantonamentelor.

Forma actuală a Protocolului compromite reluarea Competițiilor din fotbalul amator pentru sezon competițional 2020-2021, creând efecte negative atât din punct de vedere social, sportiv, administrativ ori economic. În fotbalul amator sunt angrenate la nivel national sute de mii de persoane. Considerăm că introducerea Pool Testing-ului în Protocol este o măsură vitală pentru salvarea unui sezon competițional compromis".