Irina Maria Bara (26 de ani, locul 136 WTA) este la o victorie de accederea, în premieră, pe tabloul principal de simplu la Openul Australiei. Tenismena din Ştei a câştigat în turul doi al calificărilor duelul românesc cu Alexandra Ignatik (fostă Cadanțu, 31 de ani), locul 211 WTA, scor 5-7, 6-1, 6-4.

Partida a durat aproape trei ore şi a fost presărată cu răsturnări spectaculoase de scor. În primul set, Irina a condus cu 5-0, dar Alexandra a avut o revenire de senzaţie, izbutind să-şi adjudece şapte ghemuri la rând şi să câştige cu 7-5. Şteianca a depăşit momentul critic în setul secund în care s-a impus cu 6-1. Ignatik a revenit la conducere în setul decisiv (3-1), dar apoi a fost rândul Irinei să revină spectaculos şi să se impună cu 6-4.

În meciul decisiv pentru accederea pe tabloul principal, Irina Bara o va înfrunta pe Viktoriya Tomova (26 de ani, Bulgaria, locul 119), cap de serie numărul 5. Va fi al cincilea duel direct între cele două tenismene, bihoreanca conducând cu 3-1, toate întâlnirile precedente disputându-se pe zgură. Irina s-a impus în partidele din 2017 (Biarrritz), 2018 (Bucureşti), 2019 (Szekesfehervar), iar bulgăroaica în toamna anului trecut, la Valencia.

Pentru cele două victorii din calificări, Irina Bara și-a asigurat 31.700 euro și 30 de puncte WTA. Irina este singura româncă rămasă în cursă din cele şase înscrise în calificări. Rând pe rând Cristina Dinu, Mihaela Buzărnescu, Irina Fetecău, Gabriela Talabă-Lee şi Alexandra Ignatik au părăsit întrecerea de la Antipozi.

Pe tabloul principal sunt direct calificate Simona Halep, cap de serie numărul 14, Sorana Cîrstea, Irina Begu, Jaqueline Cristian și Gabriela Ruse. Meciurile de pe tablourile principale de simplu de la Melbourne vor începe luni, 17 ianuarie.