Baschetbaliștii orădeni au avut din nou o prestație de excepție în FIBA Europe Cup învingând categoric în deplasarea din Bulgaria, scor 62-90 (13-29, 18-21, 18-19, 13-21), pe Rilski Sportist Samokov, în etapa a 5-a din Grupa E. În urma acestei victorii, roș-albaștrii sunt practic cu un pas în faza următoarea a întrecerii, doar un rezultat catastrofal ar mai putea schimba acest curs al lucrurilor.

Cum am anticipat, formația bulgară nu se află la nivelul necesar pentru a face față rigorilor acestei competiții. Oradea pornea ca favorită în acest meci și a reușit fără probleme să își repecte acest statut marcând nu mai puțin de 90 depuncte pe un teren străin. Elevii lui Cristian Achim au tratat extrem de serios acest joc și după primul sfert aveau deja un avantaj (16 puncte) important pentru acest nivel, scor 13-29. „Leii roșii” au păstrat ritmul distanțându-se în mod constant pe tabela de marcaj chiar dacă Donatas Tarolis a fost menajat la această partidă. Tehnicianul orădenilor a început meciul în formula Neal, Richard, Holt, Nicolescu și Ogden. Până la pauza mare, echipa ardeleană și-a construi un avantaj de 19 puncte (50-31) grație în special evoluției foarte bune avute de Cătălin Baciu. Oradea a plecat la vestiare la jumătatea partidei cu un procentaj de 74% la aruncările de două puncte, eficință din nou importantă după ce în precedenta partidă, în campionat, a reușit un record din acest punct de vedere.

Erick Neal, numărul 1 pentru orădeni

Nicio modificare nu s-a produs în modul de derulare a partidei după revenirea de la cabine astfel că bihorenii au continuat să-și mărească avantajul pe tabela de marcaj datorită mai ales prestațiilor unor jucători precum Cătălin Baciu, Nikola Markovic și Justin Carter. O singură tresărire de orgoliu au avut gazdele, în debutul sfetului 4 atunci când au redus din diferență apropiindu-se la un ecart de 14 puncte. Nu a fost însă nimic periculos, orădenii gestionând perfect minutele rămase de joc după evoluții bune avute de Carter, Ogden și Markovic. Cel mai bun „leu roș” la finele partidei din Bulgaria a fost Erick Neal, autorul a 16 puncte, 7 pase decisive și 4 recuperări. S-au mai evidențiat Cătălin Baciu și Nikola Markovic, ambii autorii a câte 15 puncte. „Donatas Tarolis nu a fost utilizat în acest meci. El urmează un program special de pregătire fizică după o accidentare la gleznă. Lituanianul are șanse mari să revină pe parchet la următorul meci al echipei orădene”, transmite CSM Oradea.

Calculele calificării în faza următoare

În urma acestui succes, bihorenii au un bilanț de 4 victorii și o înfrângere în cadrul Grupei E și, la mijlocul săptămânii viitoare, vor disputa ultima etapă în Belgia, pe terenul celor din Mechelen, din postura de lideri. În eventualitatea unui eșec există posibilitatea uriață ca trei formații să ajungă la același număr de puncte, adică 10, deoarece înfrângerea francezilor de la Cholet cu bulgarii de la Rilski este foarte puțin probabilă. În această situație se va face un clasament în trei, toate rezultatele cu echipa bulgară fiind șterse. Oradea stă bine din acest punct de vedere având un coșaveraj de +12 în jocurile disputate cu Cholet și Mechelen. Francezii au situația cea mai bună cu +27 în timp ce belgienii se află la -39. În acest context, CSM CSU Oradea, pentru a se claifica, are și varianta unei înfrângeri dar aceasta nu trebuie să fie la mai mult de 25 de puncte.

Așadar următorul meci al CSM CSU Oradea este programat miercuri, 30 noiembrie, de la ora 21.30, în compania belgienilor de la Kangoeroes Mechelen de pe terenul cărora sperăm să ne întoarcem calificați în top 16 FIBA Europe Cup.

CSM CSU Oradea: K. Richard 8 puncte, S. Holt 6 (2x3p), E. Neal 16 (2x3p), J. Carter 13 (2x3p), T. Gheorghe, L. Năstruț, B. Nicolescu 5 (1x3p), C. baciu 15, M. Ogden 12, N. Markovic 15 (2x3p). Antrenor: Cristian Achim.