Bilanţul României la JO de la Tokyo a ajuns la trei medalii. După argintul obținut de Ana-Maria Popescu la spadă individual, ieri a fost rândul canotajului să răspundă cu un aur și un argint.

Record olimpic pentru Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş

România a cucerit prima sa medalie de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo în proba feminină de dublu vâsle, prin Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş, care s-au impus detaşat.  Bodnar şi Radiş, vicecampioane mondiale (2019, Linz), au condus cursa de la un capăt la altul, câştigând cu timpul de 6 min 41 sec 03 sutimi, stabilind şi cel mai bun timp olimpic. Precedenta performanţă aparţinea Marii Britanii (6:44.33) şi fusese stabilită în 2012, la Londra.

Cele două românce, la prima lor participare olimpică, sunt duble campioane europene în această probă (Poznan 2020, Varese 2021). „A fost o cursă grea, dar foarte frumoasă. Am plecat motivate şi am reuşit să aducem medalia mult visată, mi-am îndeplinit visul olimpic aici. I-am făcut mândri pe toţi cei de acasă şi suntem foarte fericite de acest lucru. Am bătut şi recordul olimpic, nu ne-am aşteptat, dar ne doream asta. Dar ne-a ajutat şi vremea, chiar dacă au fost valuri, am avut vânt ajutător, a fost bine. Din 2019 am intrat în barca de dublu vâsle şi de atunci am rămas în aceeaşi formulă. Au fost doi ani de muncă continuă, fără pauză, fără vacanţe. Am muncit mereu pentru acelaşi vis. Chiar dacă Olimpiada s-a amânat cu un an, noi am continuat să ne pregătim şi să muncim. Ne-am antrenat singure acasă în timpul pandemiei şi parcă eram unite prin acelaşi lucru. Am dat ce am avut mai bun noi azi ca să împlinim munca acestor ani'', a declarat Ancuţa Bodnar.

Bodnar şi Radiş (portdrapelul României la ceremonia de deschidere de la Tokyo) au adus a 21-a medalie de aur a canotajului românesc la Jocurile Olimpice. România a mai cucerit la JO alte 20 medalii, 11 de argint şi 9 de bronz.

La trei zecimi de secundă de aur la „patru rame” masculin

În proba masculină de patru rame, Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu şi Cosmin Pascari au încheiat finala pe locul 2 după Australia, la doar trei zecimi de secundă! Cei patru componenţi ai bărcii României sunt vicecampioni europeni la Varese, anul acesta, şi vicecampioni mondiali la Linz, în 2019. Ţigănescu, Berariu şi Pascari sunt şi campioni europeni în 2018, la Glasgow.