Într-o perioadă cumplită pe care Europa o traversează, în vremuri în care președintele României a declarat stare de urgență pe întreg teritoriul țării, conducătorii echipei de baschet masculin tratează situația ca fiind una perfect obișnuită astfel că antrenamentele echipei își urmează cursul firesc.

În vremuri în care fiecare dintre noi trebuie să dea dovadă de maximă responsabilitate, respectând toate recomandările autorităților, cei de care depinde soarta echipei de baschet consideră oportun să trateze situația cu indiferență. Putem urmări pe toate canalele de informare cum cele mai puternice cluburi sportive din lume, cu bugete de sute de milioane de euro, și-au întreruprt complet activitatea trimițându-și în izolare la domiciliu sportivii plătiți regește, la noi, modelul respectiv nu are nicio relevanță. Cum se poate explica decizia clubului municipal de a continua activitatea secției de baschet câtă vreme președintele țării a anunțat, încă de sâmbătă, introducerea, de la începutul acestei săptămâni, a stării de urgență pentru o perioadă de 30 de zile, ceea ce evident că presupune anularea oricărui eveniment sportiv în acest interval de timp. Pentru ce este oare necesar ca baschetbaliștii să-și continue pregătirea de parcă absolut nimic nu s-ar întâmpla în jurul lor? Vorbim despre niște sportivi tineri, care, atâta vreme cât clubul nu consideră că situația este una excepțională, pot urma acest exemplu și în timpul liber, riscând să se infecteze. Cine își asumă repsonsabilitatea în eventualitatea în care vreunul dintre ei va deveni un caz? Cu siguranță că ni se va răspunde că antrenamentele nu sunt interzise și da, tehnic, așa este. Exemplul negativ al Italiei care a tratat cu indiferență primele semne ale „focului” care urma să vină nu a fost suficient? De ce nu învățăm din greșelile altora? De ce ne expunem în mod gratuit? Să fie oare motivul raportului financiar dintre club și jucători câtă vreme cel puțin în următoarele 30 de zile niciun eveniment sportiv nu se poate desfășura? În plus este foarte probabil ca întrecerea internă să fie anulată, astfel că nu există practic nicio explicație pentru care baschetbaliștii trebuie să se antreneze.

„O formulă reciproc avantajoasă”

Totuși, după antrenamentul desfășurat luni seara, conducerea clubului a purtat o discuție cu jucătorii după cum informează site-ul de specialitate baschet.ro. În urma acelui dialog, sportivilor li s-au oferit mai multe opțiuni, aceștia urmând să-și decidă singuri soarta. „O formulă reciproc avantajoasă atât pentru jucători, cât și pentru club și pe care am creat-o pe diferite scenarii: dacă se închide liga, dacă nu se închide liga, până când și de când. Am informat jucătorii asupra intențiilor care există și am discutat cu ei asupra diverselor scenarii care sunt. Am ajuns la un nivel comun și așteptăm să vedem ce se întâmplă la nivel național, pentru că pe primul plan este partea de sănătate. Nicidecum nu am vrut să închidem relația cu jucătorii, să îi aruncăm în stradă. E o formulă care dă de ales jucătorilor ce vor să facă în primul rând. Nu am gândit-o doar strict din punct de vedere sportiv, pentru că m-am gândit și la familiile lor, poate unii nu vor să mai rămână și le-am dat mai multe opțiuni cu privire la ce vor să aleagă. Indiferent care va fi decizia lor, noi suntem dispuși să o înțelegem”, ar fi declarat Șerban Sere, conducătorul CSM Oradea, conform baschet.ro.