Un moment important pentru cultura fotbalistică a județului Bihor și nu numai s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute atunci când a avut loc lansarea cărții „Istora clubului de fotbal CAO/NAC Oradea” scrisă de către cronicarul și totodată corespondentul ziarului Crișana, Ioan Kleszken.

Cea mai glorioasă echipă de fotbal a județului Bihor are acum așternute pe hârtie absolut toate momentele esențiale din existența sa. De acest fapt s-a ocupat cronicarul Ioan Kleszken, un om a cărui pasiune pentru fotbal este nemărginită iar calitatea scriiturii sale a putut fi remarcată de către cei care citesc rubrica sport a ziarului Crișana. A fost o muncă titanică, de peste doi ani, la finele căreia a rezultat o carte care cuprinde întreaga istorie a clubului CAO de la înființare și până în zilele noastre, cartea având trei volume. La acest eveniment festiv, „unul dintre cele mai importante din viață” după cum menționa autorul, a fost prezentă conducerea fotbalului bihorean prin președintele AJF Radu Bitea și secretarul Petru Boroș, o parte a conducerii clubului CAO reprezentată de către Lukacs Imre și Ovidiu Pop, preșdintele Florin Mal fiind plecat din localitate (dar a transmis un mesaj video autorului). Tot ca o dovadă care atestă seriozitatea acestui demers a fost și prezența lui Alexandru Boc, o legendă a fotbalului bihorean.

„Bihorul nu poate trăi fără fotbal”

În deschiderea evenimentului, Petru Boroș, secretarul AJF Bihor, l-a felicitat pe Ioan Kleszken pentru munca titanică pe care a depus-o pentru a desăvârși această lucrare. „Cartea lui Ioan Kleszken este o cercetare care reprezintă în fapt istoria fotbalului bihorean, perioada de glorie a acestuia atunci când Oradea a dat campioana României în acest sport. CAO face parte din istoria fotbalului mondial având în palmares două titluri de campioană națională cucerite în două țări diferite. Sperăm ca acest episod de glorie să ofere un imbold celor care în prezent conduc cluburile bihorene de fotbal astfel încât situația în care ne aflăm să se schimbe”, a spus Petru Boroș în deschiderea evenimentului. În aceeași direcție au mers și vorbele preșdintelui AJF Bihor, Radu Bitea. „Mă bucur să fiu prezent la o asemenea ocazie, iar această lucrare la care Ioan Kleszken a muncit mai bine de doi ani arată și ea că Bihorul nu poate trăi fără fotbal. Apreciez încercarea celor din conducerea CAO care se dorește a fi o renaștere a fotbalului bihorean pentru că e greu și să susții finaciar o echipă de fotbal, dar să o iei de la zero. Pe acestă cale le urez mult succes în tentativa lor de a da un restart fotbalului bihorean pentru că important e să avem și echipe de top, nu doar stadioane. Tot în aceeași direcție îmi doresc pentru Ioan Kleszken să aibă ocazia să scrie o nouă carte despre ceea ce va fi CAO pe viitor”, a spus conducătorul fotbalului bihorean. „Ne străduim să creăm performanță în fotbalul bihorean, iar pentru asta avem nevoie de echipe serioase și de oameni profesioniști în conducerea lor. Fără muncă și pasiune nu se poate face absolut nimic”, a mai completat Petru Boroș, secretarul AJF Bihor.

„Un moment atât de important din viața mea”

A urmat o descriere succintă a cărții făcută chiar de către autorul ei care a subliniat și surselor informațiilor pe care lucrarea le conține. „Această lansare a cărții Istoria clubului de fotbal CAO/NAC Oradea este un moment atât de important din viața mea. Mă aflu pentru prima dată în această calitate, aceea de autor al unei cărți. Lucrarea reprezintă o muncă de documentare de peste doi ani, sursele de informare fiind ziarele acelor vremuri și diverse cărți provenite din biblioteca personală, de la Biblioteca Județeană dar și de la câțiva prieteni. Sper ca această lucrare să fie un preambul la ceea ce va urma în fotbalul bihorean. Cartea are 5 părți. Prima parte face referire la perioada 1910-1930, una foarte săracă în informații pentru că în acele vremuri fotbalul era perceput ca o ciudățenie, iar presa sportivă era cum era. A doua parte cuprinde perioada 1930-1940, prima perioadă de glorie a clubului CAO, atunci când a participat la turnee în Vestul Europei și în Nordul Africii reușind astfel să se facă cunoscută în întreaga lume. Atunci a participat la un turneu care a cuprins 25 de jocuri, 21 dintre ele fiind victorii și 4 terminându-se la egalitate. Prin astfel de acțiuni s-a făcut o propagandă extrordinară orașului Oradea și totodată României. În anul 1924, CAO a devenit vicecampioană națională la fel ca în 1925, după care a urmat o perioadă foarte grea, cu discrimnarea minorităților etnice care, din păcate, a fost promovată chiar și de presă locală și centrală. Cea de-a treia parte se referă la perioada 1940-1950. Atunci CAO era mai aproape de retrogradarea în Divizia C decât de promovarea în Divzia A. Ulterior la echipă au revenit jucători precum Bodola sau Kovacs, iar CAO a reușit promovarea în prima divizie. În primul an în care a activat în campionatul maghiar s-a clasat pe locul al 5-lea, iar în anul al doilea a câștigat întrecerea cu nu mai puțin de 13 puncte avans față de a doa clasată, cunoscuta Ferencvaros Budapesta. Apoi a început războiul și jucătorii de bază au părăsit echipa. Ulterior CAO și-a reformat lotul de jucători și în 1949 a reușit să devină campioana României. Cea de-a 4-a parte face referire la perioada 1950-1963. În primii ani CAO a fost una dintre protagonistele campionatului, dar în 1954 a retrogradat în Divizia B. A urmat o perioadă cu promovări și retrogradări dar și cu o Cupă a României cucerită în dauna echipei Metalul Câmpia Turzii. Această perioadă s-a terminat în 1963 atunci când comuniștii au desființat CA Oradea. Partea a 5-a cuprinde biografiile ceor mai importanți 25 de jucători plus cea a lui Ștefan Kovacs care a jucat mai puțin pentru CAO. Cartea cuprinde și un capitol despre epoca modernă a clubului, de la reînființarea din 2017 și până în iarna lui 2021”, a spus Ioan Kleszken.

Dificultățile scriitorului din ziua de azi

Și pentru că în vremurile pe care le trăim accentul pus pe cultură este marginal, Ioan Klesken a vorbit și despre dificultățile pe care le-a întâmpinat în editarea, publicarea și în distribuirea lucrării. „Am crezut că cel mai dificil e să scrii o carte dar nu a fost așa deoarece editatul și publicatul mi-au creat mari probleme. Finanțările pentru așa ceva sunt foarte greu de obținut, iar acum, în ceea ce privește distribuirea, comisionale sunt exagerat de mari”, a încheiat cu năduf Ioan Kleszken. Așadar, deoarece cartea (în 3 volume) nu poate fi găsită în librării și la chioșcurile de ziare, toți care își doresc achiziționarea acestei lucrări sunt rugați să îl contacteze pe Ioan Kleszken prin mesaj privat trimis prin intermediul rețelei de socializare Facebook sau pe adresa de email kleszken.ioan.ik@gmail.com.

Ioan Kleszken, primul membru de onoare al CAO

Nu în ultimul rând trebuie menționat gestul conducerii CAO care, cu acest prilej, i-a înmânat diploma care atestă faptul că Ioan Kleszken este primul membru de onoare al Club Atletic Oradea.