Oficiul Fitosanitar Bihor comunică  tratamentul pentru combaterea generaţiei hibernante a moliei vărgate a piersicului (Anarsia Lineatella). Dăunătorul are trei generații pe an și iernează pe tulpini și ramuri în crăpăturile scoarței.

Larvele își incep activitatea primăvara devreme, când atacă atât lăstarii tineri, cât şi fructele tinere. Se mai combat: băşicarea, ciuruirea şi monilioza la piersici şi caişi.

Efectuaţi tratamentul folosind unul dintre amestecurile:

1. Affirm Opti - 2,5 kg + Chorus 0,45 - 0,75 kg/ha sau

2. Coragen - 175 ml/ha + Score 250 EC - 0,2 l/ha sau

3. Delegate - 0,3 kg/ha + Airone - 3,5 l/ha.

La efectuarea tratamentului se mai pot utiliza şi alte produse de protecția plantelor, omologate în România. Lăstarii atacați trebuie taiați şi eliminați. Vârful ramurilor atacate prezintă clei (exudat gomos). Perioada optimă pentru efectuarea tratamentului: la piersic - buton roz; la cais - buton alb.

Tratamentul se repetă la 10-15% petale scuturate.

La prepararea soluției se vor respecta toate instrucțiunile de folosire de pe eticheta produsului. După golire, ambalajele din material plastic se vor clăti obligatoriu de 3 ori, soluția rezultată golindu-se în rezervorul mașinii de tratat. Ambalajele se depozitează în magazii şi se returnează distribuitorului.

Respectați cu strictețe normele de lucru cu produse pentru protecția plantelor, norme de protecție și securitatea muncii, protecția albinelor și a animalelor, în conformitate cu legislaţia în vigoare, se arată în buletinul întocmit de ing. Virgil Itu şi aprobat de şef serviciu ing. Nicolae Rugea.