Precursori, Înfăptuitori, Consolidatori bihoreni ai Marii Uniri
În următorii trei ani aniversăm Centenarul Unirii românilor în statul național unitar (1918), eliberarea întregului teritoriu de sub ocupația străină (1919), recunoașterea internațională a Marii Uniri prin semnarea Tratatelor de pace de la Paris (1920).
Pentru reîmprospătarea cunoștințelor de istorie a generațiilor actuale de români și nu numai, din țară și străinătate, trebuie să aducem în circuitul științific național și internațional noi documente și interpretări ale evenimentelor din 1918-1920, organizăm sesiuni științifice locale, naționale și internaționale, publicăm articole, studii și volume dedicate evenimentelor, personalităților române și străine implicate în împlinirea marelui deziderat național.
Oradea și Bihorul își va aduce din plin contribuția la acest efort științific și politic național prin punerea la punct a unui program de manifestații care să omagieze realizarea României Întregite. El va însoți un Proiect ambițios al Primăriei Oradea, al Prefecturii Bihor și, sperăm, al Consiliului Județean de-a omagia prin scris reușitele înaintașilor de acum un veac, adăugând realizări edilitare, de infrastructură, statui și monumente închinate personalităților culturale și politice, naționale și locale, care s-au remarcat în eforturile de împlinire a dezideratului național, manifestări muzicale și culturale, serbări populare. Turnate în bronz și în piatră, înscrise și înregistrate în mass-media locală – toate vor rămâne peste ani mostre concrete ale ceea ce societatea bihoreană a înțeles și reușit să închine drept ofrandă și recunoștință înaintașilor prim mintea, ambiția și munca generației centenare de astăzi. Ele vor fi peste ani, o oglindă a potențelor noastre de astăzi printr-o administrație locală care se va ridica, dacă nu chiar va depăși, realizările de la începutul secolului trecut, perioada interbelică și a anilor `60-70, etape evidente în modernizarea Oradiei și Bihorului.
Prin aceste rânduri invităm universitarii, muzeografii, istorici militari, profesorii din învățământul preuniversitar, oameni de cultură din orașul și județul nostru, economiști, ingineri - să contribuie cu articole de popularizare a personalităților locale implicate în pregătirea, înfăptuirea și consolidarea României Mari. Perioada de timp istoric la care ne gândim este cea din secolul al XVIII-lea - până la zi. Altfel spus, anii trecerii de la „conștiința de neam”, specifică evului mediu, la „conștiința națională” a epocilor modernă și contemporană.
Personalitățile pe care le avem în vedere aparțin atât „elitei minore” a neamului nostru (preoți, învățători, notari, țărani știutori de carte din lumea satului), cât și din „elita majoră” (profesori, avocați, vicari și episcopi ortodocși și greco-catolici deopotrivă, funcționari și conducători de bănci cu capital românesc, comercianți și meșteșugari de succes, ziariști, scriitori, oameni politici, parlamentari, comandanți de mari unități ale Armatei Române, consilieri locali etc.), care i-au condus pe bihoreni în eforturile de realizare și consolidare a României Mari.
Pe lângă medalioane ale acestor personalități, se pot aborda teme dedicate teoriilor economice care s-au impus în ultimii o sută și ceva de ani, prin care standardul economic al românilor a crescut treptat, modernizarea punându-și amprenta asupra vestului românesc.
Un aspect pe care nu trebuie să-l scăpăm din vedere este atitudinea statului național unitar român față de etniile minoritare. În cazul Oradiei și Bihorului, față de maghiari, evrei, slovaci, șvabi, țigani. România a dovedit o toleranță față de conaționali pe care nici Vestul Europei nu a transpus-o în practică. Acest aspect al conviețuirii româno-minoritare trebuie scos în evidență, chiar dacă el ne este contestat de unii lideri politici din zilele noastre. Toleranța românilor a fost o constantă în istorie, mergând până la... Prostie.
Astăzi, într-o Europă Unită, subminată de tot mai multe interese ale marilor puteri din Est și Vest, România poate fi o oază de liniște și bunăstare pentru locuitorii ei, ca nici într-o altă parte a globului. Cu o condiție: să-i excludem pe extremiști, fie ei de stânga sau de dreapta. În plus, să promovăm lideri locali și parlamentari de calitate profesională și morală, excluzând semidocții și sfertodocții împovărați cu titluri academice, inclusiv doctorate și masterate plastografiate sau scrise de alții.
De ce organizeaza securistii centenarul? Si de ce le acordati spatiu intr-un ziar?