România trece la ora de iarnă
În noaptea de sâmbătă spre duminică (28/ 29 octombrie) România va trece la ora oficială de iarnă, schimbarea orei făcându-se astfel încât ora 4.00 a dimineții de 29 octombrie devine ora 3.00.
Trecerea la ora de iarnă înseamnă ca putem dormi fără griji cu încă o oră, ceasurile fiind date înapoi. Astfel, duminică, 29 octombrie, va fi cea mai lungă zi din an, având 25 de ore. Ora de iarnă este ora legală oficială standard (GMT) şi este legată de conceptul de oră astronomică, folosită în mod normal în majoritatea țărilor, acoperind calendaristic, de obicei, perioada cuprinsă între lunile octombrie a unui an și aprilie a anului următor.
Ora de iarnă este numită astfel prin contrast cu ora de vară, al cărui scop este folosirea din plin, cât mai mult timp posibil, a luminii Soarelui, prin mutarea înapoi a orei oficiale cu o oră. Modificarea fusului orar, prin revenirea la ora oficială GMT, se face din raţiuni ce ţin şi în cazul schimbării orei de vară: dacă atunci era necesară adaptarea programului de muncă la condiţiile de lumină naturală, în acest caz, iarnă, nu se face decât o revenire la ora oficială mondială, cea numită în mod curent ora de iarnă. Mecanismul prin care se schimbă ora, primăvara și toamna, este folosit în peste 100 de țări din lumea întreagă. România a aderat la ora de vară în 1932.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.